Kolumni: KHL:n tuomarit sortavat Helsingin Jokereita

KHL -kausiensa aikana Helsingin Jokereilla on ollut lukuisia kyseenalaisia kohtaamisia KHL -tuomareiden kanssa. /mark6nmauno

Jääkiekkoseura Helsingin Jokereilla menee ainoana suomalaisjoukkueena KHL:ssä muuten hyvin, mutta kun vastustajaksi sattuu tulemaan SKA Pietari tai pudotuspeleissä pelataan venäläisjoukkueita vastaan, mikään ei toimi. Tähän on yksi suuri syy: KHL –tuomarit.

 

SKA ja tuomarit vastaan Jokerit

 

Helsingin Jokerit on kiekkoillut KHL:ssä jo kolme kautta. Parhaillaan on menossa joukkueen neljäs kausi, joka on aiempiin verrattuna sujunut varsin mallikkaasti; yksi syksyn kohokohdista oli peräti 15 ottelun voittoputki, joka päättyi jatkoaikatappioon SKA Pietarille. Tosin tämä voittoputki olisi voinut jatkuakin, jos SKA ei olisi saanut itselleen kyseenalaisesta tilanteesta ylivoimaa ennen kolmannen erän loppua, jonka turvin se tuli tasoihin ja voitti ottelun jatkoajalla Pavel Datsjukin tekemällä maalilla.

 

SKA Pietari-Helsingin Jokerit –ottelun maalikooste: https://youtu.be/nzpM0VX_hrc

 

Samanlaista kyseenalaisuutta oli havaittavissa myös lauantaina 2.12 Kaisaniemen puistossa pelatussa Jokereiden ja SKA:n välisessä ulkoilmaottelussa. Toisen erän puolivälissä Jokereiden oma ’Leo Komarov’, fyysinen, mutta kiekollisesti erittäin taitava vastustajan härnääjä ja hyökkääjä Marko Anttila, otti yhteen SKA –kipparin, Ilja Kovaltshukin, kanssa. Kovaltshukilla menee tunnetusti kuppi helposti nurin, joten Anttilan taklauksesta kimpaantuneena tämä alkaa takoa häntä nyrkeillä ja hakkaamaan häntä mailalla. Kysymys kuuluu, saiko Kovaltshuk jäähyä? MM-kisoissa 2013, kun Kovaltshuk löi hyökkääjä Janne Pesosta nyrkillä naamaan ja takoi mailalla (https://youtu.be/jB9tD3jORdE ), hän sai automaattisesti ulosajon. Lähes samanlainen tilanne sattui viime lauantaina Marko Anttilan kanssa. Tuliko siitä mitään? Tuliko edes kahden minuutin jäähyä? Anttilalle kylläkin ja yhdelle muulle SKA:n pelaajalle, mutta ei Kovaltshukille.

 

Marko Anttilan ja Ilja Kovaltshukin välinen kahakka ulkoilmaottelussa: https://youtu.be/2ASeATrg9XY?t=1m53s

 

Epäselviä tilanteita aiemminkin

 

Kyseenalaiset tuomariratkaisut tämän kauden peleissä eivät ole yllätyksiä, sillä epäselvyyksiä on tapahtunut aiemmillakin kausilla. Debyyttikaudellaan 2014-2015 Jokerit voitti hienosti Dinamo Minskin, ja eteni pleijareiden toiselle kierrokselle. Siellä tuli vastaan vpuna-armeijan keskusurheiluseurana tunnettu TsSka Moskova. Jokereiden kannalta vieraspeli alkoi hienosti. Kolmannen erään puoliväliin saakka vieraat johtivat vielä 2-0, mutta silloin se kuuluisa KHL –tuomari nousi jälleen esiin. Hän otti pelin tahtipuikot niin sanotusti itselleen, ja passitti Jokerit –puolustaja Ossi Väänäsen erittäin kyseenalaisesta tilanteesta ulos pelistä.

 

Klippi Ossi Väänäsen taklauksesta, joka johti ulosajoon: https://www.youtube.com/watch?v=TCZYF7D1oaQ

 

Viiden minuutin ylivoiman turvin TsSka kiri 3-2 –voittoon ja sai itselleen kotiedun seuraaviin peleihin. Myöhemmin TsSka voitti ottelusarjan. Kyseenalaisen ulosajon KHL myönsi myöhemmin vääräksi tuomioksi, mutta auttoiko se mitään? Ei. Se ei muuttanut lainkaan lopputulosta. Vieraita se auttoi kylläkin nousemaan voittoon, ja pitämään KHL –valtikan toistaiseksi venäläisillä.

 

Epäselvyyksiä näkyi myös Jokereiden seuraavan kauden ensimmäisellä pudotuspelikierroksella Torpedo Nižni Novgorodia vastaan. Ottelusarjan neljännen ottelun puolivälissä Jokeri –pelaajat Peter Regin ja Ville Lajunen saavat molemmat kakkoset kevyen näköisistä kampituksista, ja kotijoukkue Torpedo kaventaa tilanteeksi tietenkin 1-2. Kolmannen erän törkeän polvitaklauksen johdosta vierasjoukkue sai itselleen ylivoiman, mutta kun kaksi maalia pelissä viimeistellyt puolustaja Philip Larsen ei ole ylivoimakuviota hiomassa, erikoistilannepelaamisesta ei tullut yhtään mitään. Torpedo tuli tietenkin jälleen Jokerit–jäähyn aikana tasoihin, voitti ottelun jatkoajalla ja eteni muitta mutkitta jatkoon. Polvitaklauksessa saattoi olla kyse myös käskytyksestä, jonka tarkoituksena on vahingoittaa tahallisesti tietyn joukkueen pelaajaa tai pelaajia.

 

Polvitaklaus Philip Larseniin: https://youtu.be/MPTeEOw6_ro

 

Sama kaava jatkui viime kauden pudotuspeleissä jälleen TsSka Moskovaa vastaan. Jokerit saa selvästi irtokiekon TsKan maaliin Brian O’Neillin avustuksella, mutta tshekkiläistuomari oli ihme kyllä ehtinyt puhaltaa jo pelin poikki. Arvatkaa, kuinka Moskova sai tehtyä avausmaalin Jokereiden verkkoon? Kyllä, ylivoimalla.

 

Klippi maalin hylkäämistilanteesta: https://yle.fi/urheilu/3-9472646

 

Mikä ihme tässä sitten oikein mättää? Miksi ei –venäläisiä joukkueita sorretaan selvästi sekä pudotuspeleissä että välillä runkosarjassakin?

 

Pikemminkin venäläinen kuin ’monikansallinen’ liiiga

 

KHL perustettiin vuonna 2007. Tänä vuonna se juhlii kymmenvuotistaivaltaan kiekkomaailmassa. Liigan motto on ’jääkiekko, meidän pelimme’ ja liigassa pelaa venäläisjoukkueiden lisäksi yksi joukkue Suomesta, Slovakiasta, Valko-Venäjältä, Latviasta, Kazakstanista ja Kiinasta. Koska kyseessä on monikansallinen liiga, tuomaritoiminnan pitäisi olla kaikin puolin tasapuolista joukkueen maasta huolimatta. NHL:ssäkin pelaa joukkueita sekä Kanadasta että Pohjois-Amerikasta. Jos KHL suosii vain venäläisjoukkueita, niin voisi luulla helposti, että samantapainen logiikka pätisi myös NHL:ssä; Eli joka vuonna Stanley Cupin voittaisi jokin kanadalaisjoukkue eikä pohjoisamerikkalainen. Onko asia näin? Ei. Viimeksi kanadalainen joukkue voitti Stanley Cupin kaudella 1992-1993. Voittajajoukkue oli tuolloin Montreal Canadiens, jolla on nykyisistä NHL –joukkueista eniten mestaruuksia, 24. Kauden 1992-1993 jälkeen Stanley Cupin on voittanut tähän mennessä pohjoisamerikkalaisjoukkue, ei ’alkuperäinen’ kanadalaistiimi.

 

NHL:ssä tuomaritoiminta näyttää siis toimivan, sekä kanadalaisia että pohjoisamerikkalaisia joukkueita kohdellaan tasapuolisesti. Entäs sitten KHL:ssä? Ei sinne päinkään. Muita joukkueita paitsi venäläisiä sorretaan mielin määrin, ja Gagarin Cup –kannua nostelee aina venäläisjoukkue. Jos linja ei muutu, KHL menettää suosiotaan vuosi vuodelta yhä enemmän ja enemmän.

 

Teksti: Pekka Luokkala

 

Lähteet: Yle Urheilu, YouTube, Viasat, Jatkoaika.com, NHL, KHL, Iltasanomat ja Wikipedia

 

Kuva: https://www.flickr.com/photos/mark6mauno/11043149656

 

Vastaa

Tuoreimmat