Kolumni: Äiti, miksi olen lihava?

Äiti, miksi olen lihava?

Ystävättäreni kolmasluokkalainen pikkusisko oli huolissaan siitä ,että on lihava. Pieni tyttö harrastaa kilpauintia ja monipuolista muuta liikuntaa mutta pohtii silti laihdutuskuurin aloittamista. Järkyttävintä on se, että useimmilla lapsilla on jo anoreksia. Pienen lapsen ei kuulu tiedostaa ulkonäköään ,eikä tutkia omaa kokoaan tai muotoaan vaan elää kuten lapsi.

Ulkonäköpaineet kumpuaa mediasta esimerkiksi photoshopatut kuvat lehtien kansissa, alituiset malliohjelmat tv:stä, epäluonnolliset bratzit sekä alituisesti uutisoidut hitti laihdutuskuurit sekä terveysvalistus. Pienten lasten ja nuorten itsetunto kokee suurempia itsetunnon kolhuja nykypäivänä kuin esimerkiksi 20 vuotta sitten.

Lapset tiedostavat, että miltä naisellinen nainen näyttää ja ovat huolissaan omasta koostaan. Pitäisi olla laihempi ja hennompi .Pojat sen sijaan ovat huolissaan jos ovat liian hinteliä tai lyhyitä, koska miehet ovat raamikkaita ja pitkiä .Mikä muu sitten vaikuttaa lasten ulkonäköpaineisiin? Aikuiset ihmiset ja omat vanhemmat toimivat lasten esimerkkinä. Käytös heijastuu, lapset seuraavat perässä. Vanhempien tulisi miettiä enemmän sitä, että miten tutkiskelee ja huokailee omia vatsamakkaroitaan lasten kuullen.

Suoranainen suullinen rajoittaminen siitä, että mitä tulisi syödä ei ole lapsille hyväksi. Pilkun tarkka ruokalautasmallin noudattaminen on jätettävä pois ja kannustaa lapsia syömään monipuolisesti. Vanhemmat voivat tähän itse vaikuttaa tarjoilemalla perus kotiruokaa ja naposteltavaksi porkkanoita, eikä ajaa lasta esimerkiksi karkkilakkoon.

Aikuisten pitäisi vaikuttaa lasten liikuntatottumuksiin niin, että liikunnan tulisi olla hauskaa. Yhteinen tekeminen ja liikunnan hauskuus on tärkeämpää pienelle lapselle kuin sanallisesti ilmaistu,on pakko liikkua.  Vanhemmat ovat ensisijaisesti niitä henkilöitä, jotka ehkäisevät lasten ajatuksen laihduttamisesta. Omasta laihduttamisestaan ei tulisi puhua lasten kuullen. Lasten laihduttaminen ja ulkonäön varhainen huomioiminen on suuri terveysriski. Tyytymättömyys omaan ulkonäköön ajaa lapsen erilaisiin syömishäiriöihin, masennusriskeihin ja alemmuuden tunteeseen, jolloin lapsi tuntee olevansa todella yksinäinen. Lapset kilpailevat ulkonäöllään myös koulumaailmassa ,sillä lasten päähän on iskostettu, että kauniit pärjää parhaiten. Aikuisille vinkiksi, että ehkäiset lapsen itsetunnon alenemisen ja ajatukset laihduttamisesta niin, että pidät perheen vuorovaikutustaidot kunnossa. Lapselle tulee antaa rakkautta ja viettää hänen kanssaan aikaa. Korostetaan terveyttä eikä puhuta ulkonäöstä. Muistutetaan, että kaunis käytös, reiluus ja muiden ihmisten kunnioittaminen on paljon tärkeämpää kuin ulkonäkö.

Tuoreimmat