Kehitysvammaisten biljardin SM-kisat järjestettiin Helsingissä

Ritzin biljardisalissa tiistaina pelatussa turnauksessa voittoihin ylsi miesten sarjassa Jouko Latvaniemi. Naisten ykkönen oli Päivi Meriläinen.

Historian 13. kehitysvammaisten biljardin SM-kisat vetivät yleisöä Ritzin biljardisaliin jopa keskellä kaunista pakkaspäivää. Tapahtuma järjestetään joka vuosi helmikuun ensimmäinen tiistai.

 

Ensimmäiset SM-kisat käytiin vuonna 2004, jolloin osallistujia oli vain kahdeksan. Kasvu on ollut joka vuosi tasaista. Nykyään turnaukseen on jouduttu ottamaan kiintiöt, jotka ovat miesten osalta 64 osallistujaa sekä naisten osalta 16. Turnauksella ei ole samanlaista näkyvyyttä kuin joillakin vammaisurheilulajeilla, mutta kyseessä on kuitenkin kehitysvammaisten keskuudessa yksi suosituimmista lajeista.

 

Tapahtumia järjestää Pekka Leisti, jolta löytyy pelkkää positiivista sanottavaa turnauksesta.

 

– Kasvu on ollut jopa yllättävän nopeaa. Tänäkin vuonna jouduimme jättämään toistakymmentä halukasta osallistujaa ulkopuolelle, koska he eivät ilmoittautuneet ajoissa, Leisti toteaa.

 

Leisti ei osannut mainita syitä, minkä takia juuri biljardista on tullut vammaisten keskuudessa suosittu laji. Yksi syistä lienee sen edulliset kustannukset, sillä esimerkiksi Ritzissä yksi tunti pelaamista maksaa 11,20-14,20€. Lainakepit ovat riittävä peliväline satunnaiselle harrastajalle, joskin oman kepin tarvitsee, mikäli lajia käy harrastamassa useammin.

Ritz järjestää joka vuosi kehitysvammaisten SM-kisat (Kuva: Elias Näsi)

 

Ottelut pelataan kerrasta poikki –systeemillä aina finaaleihin saakka. Ensimmäisinä vuosina ottelut saattoivat venähtää pitkiksi, mutta taitotason noustessa vuosi vuodelta ottelut saadaan käytyä läpi iltapäivään mennessä. Finaaleissa miehet pelaavat paras kolmesta -systeemillä. 

Vaikka urheilussa tärkeintä on voitto, pelataan turnaus varsin hyvässä hengessä eikä tappioita jäädä turhaan murehtimaan. Voittaja saa melko suuren pokaalin ja peräti kaikille puolivälieriin saakka selvinneille on myös pokaali jaettavana. Hyvä urheiluhenki on aistittavissa yleisön joukosta, jota on saapunut paikalle aina Orimattilasta saakka.

 

Turnauksessa pelasi myös suomalaisille tuttu henkilö. Tapaninpäivänä pillit pussiin laittaneen Pertti Kurikan Nimipäivät-yhtyeen solisti Kari Aalto oli saapunut aamusta paikalle. Turnaus oli Aallolle jo kolmas. Tällä kertaa Aalto hävisi ensimmäisen ottelunsa ja oli luonnollisesti pettynyt.

 

-Pelasin huonosti niin kuin kahtena edellisenä vuonnakin, Aalto murehti.

 

Leisti ei osannut vielä kertoa, aikooko hän laajentaa turnauksen osallistujien lukumäärää. Se on selvää, että tällaiset tapahtumat ainakin lisäävät lajin harrastajien määrää.

Vastaa

Tuoreimmat