Kauneutta ilman eläinkokeita

 

Meikkejä ja kosmetiikkaa kulutetaan paljon, mutta kuinka moni ajattelee, että onko juuri omia kosmetiikkatuotteita testattu eläimillä? Kosmetiikkateollisuuden tekemät eläinkokeet ovat eettisesti tuomittavia, tarpeettomia ja kyseenalaisia.

 

Vegaanisuus on nyt nosteessa, mutta kuinka moni keskittyy myös muuhun kuin ruokavalioon? Meikkejä ja kosmetiikkaa testataan vielä vuonna 2017 yhä edelleen eläimillä. EU on kieltänyt kosmetiikan eläinkokeet alueellaan. Vuonna 2004 astui voimaan myös kosmetiikkadirektiivi, joka kieltää eläimillä testattujen kosmetiikkatuotteiden myynnin EU:n alueella. Tällä hetkellä direktiivissä on vaan pieni porsaanreikä. Asiassa luotetaan pelkästään yrityksen omaan sanaan ja se ei tietenkään riitä.

 

 

Animalia eläinten puolestapuhujana

 

Eläimet eivät voi puhua omasta puolestaan. Siksi tarvitaan eläinsuojelujärjestö Animaliaa sekä ajattelevia ihmisiä. Suomessa Animalia vastaa kotimaisten yritysten hyväksymisestä eläinkokeettomalle listalle. Animalia tekee yhteistyötä eurooppalaisten ja amerikkalaisten eläinsuojelujärjestöjen kanssa, ja on luonut heidän kanssaan kansainvälisen standardin eläinystävälliselle kosmetiikalle ja kodinkemikaaleille.

Listalle pääsee yritys, joka ei tee eikä teetä eläinkokeita, eikä ole osallisena eläimillä testaamisessa nyt eikä tulevaisuudessa. Yritys ei saa myös ostaa aineisosia ja tuotteita, sekä valmistusreseptejä toimittajilta, jotka tehneet tai teettäneet eläintestejä.

Animalia ei saa prosessista mitään tuloja. Animalialle voi kuitenkin ryhtyä kuukausilahjoittajaksi, ja näin tukea heidän toimintaansa.

 

 

Mitä eläinkokeet ovat?

Rotat ovat yleisiä eläinkokeiden uhreja.

EU:n koe-eläindirektiivissä eläinkoe määritellään toimenpiteeksi, joka aiheuttaa eläimille neulan pistoon verrattavaa kipua, tuskaa, kärsimystä ja haittaa. Kansankielisesti eläinkoe tarkoittaa muitakin eläinten tieteellisen käytön muotoja, kuten eläimen tappamista kudosten vuoksi. Kosmetiikassa eläimiä käytetään ihmisen malleina tutkittaessa ihmiseen vaikuttavia kemikaaleja.

 

 

Mistä tietää, onko meikkejä ja kosmetiikkaa testattu eläimillä?

 

Animalian sivuilta löytyy lista eläinkokeettomasta kosmetiikasta. Eläinkokeettomat tuotteet tunnistat myös Leaping Bunny –logosta. Animalian listassa on myös erikoismerkintöjä, jotka kertovat, ovatko tuotteet vegaanisia. Osa tuotteista on myös kosmetiikkayritysten tytäryhtiöitä, jotka eivät ole sitoutuneita standardiin. Listalla on myös erikseen merkattuna kotimaiset tuotteet. Listalta on siis kätevä katsoa, mitkä tuotteet sopivat itselle. Esimerkiksi, jos on vegaani tai käyttää vain kotimaisia tuotteita.

Kotimainen ja vegaaninen on esimerkiksi yritys Lh-Beaty/Lifehair. Yrityksen kosmetiikkamerkkejä ovat Lactoline, Bio Rich, Oliivi, Biolon ja Wanhan ajan hoitava tervashampoo.

Listan löytää tältä sivulta http://animalia.fi/kosmetiikkalista/ . Sivulta löytyy myös tulostettava versio listasta.

 

 

Lähteet: www.animalia.fi , www.koe-eläin.fi

 

 

Teksti: Marianne Kokkonen

Kuva: Leaping Bunny, Wikimedia Commons

 

 

Vastaa

Tuoreimmat