Kamomillan konditoria –blogissa on maistuvia vegaanisia reseptejä ihan kaikille

Satu Saunio. Kuva: Noora Mäkilä

 

 

Satu Saunio on kirjoittanut Kamomillan konditoria –blogia vuodesta 2009 alkaen. Kyseessä on vegaaninen leivontablogi, jossa keskitytään helppoihin ja kaikille maistuviin resepteihin.

 

 

-Perustin blogin vuonna 2009. Silloin tuli paljon vegaanisia blogeja, ja oli muutenkin blogibuumi meneillään. Ajattelin sitten itsekin, että miksi ei, ja siitä idea sitten lähti, Satu kertoo.

Satu on itse vegaani, joten vegaanisten reseptien jakaminen tuntui hänelle luontevalta.

-Olisi outoa, jos en tekisi vegaanisia juttuja. Halusin blogin kautta kertoa asioista, ja jakaa reseptejä muille. En halunnut, että pelkästään minulla olisi pääsy resepteihin vaan halusin jakaa niitä myös muille.

Vegaanina Satu on ollut noin parikymmentä vuotta.

-Olin 17-vuotias, kun aloin vegaaniksi. En tuntenut silloin ketään muuta vegaania, ja silloin tiedon hankkiminen oli myös vaikeampaa, Satu kertoo.

-Vegaaniksi ryhdyin eettisistä syistä, eli siis ihan täysin eläinten vuoksi. Myöhemmin opin, että kasvissyönti on hyvä asia myös ympäristölle.

 

 

Onko vegaanisten reseptien teko haastavaa?

 

 

-Olen tehnyt itse niin kauan tätä, että mielestäni ei ole hankalaa, koska tiedän, mitä pitää huomioida. Mutta, jos ei ole koskaan leiponut mitään vegaanista, niin sitten voi tietysti olla aluksi vähän hankalaa varsinkin, jos ei tiedä, mistä hakea tietoa.

Monessa leivonnaisessa käytetään kananmunia. Monilla on käsitys, että ilman kananmunaa ei saa pysymään esimerkiksi lettuja kasassa, tai voideltua pullia.

-Kananmunan korvaaminen tuntuu olevan isoin asia. Ihmisillä on suuri kynnys sen kanssa, koska kaikkialla sanotaan, että kananmunaa tarvitsee leipomiseen. Sitten se myös vaikuttaa siihen, että miten ajattelemme leivonnaisista, joissa ei ole kananmunaa, Satu pohtii.

-Sitten kuitenkin, kun kokeilee ja maistelee kananmunattomia leivonnaisia, niin usein onkin, että tämä on ihan helppoa ja maistuukin hyvältä. Ennakkokäsitykset ovat usein tässä se juttu.

-Asenteet kananmunattomaan leivontaan ovat vuosien aikana muuttuneet. Nykyisin vegaaniset leivonnaiset ovatkin monelle jo ihan tavallinen asia, Satu täydentää.

Blogista löytyy kananmunan korvaamiseen erillinen opas. Siellä on yksityiskohtaiset ohjeet, miten korvata kananmuna resepteissä.

-Jos on esimerkiksi, jokin suosikki resepti, jonka haluaisi tehdä vegaanisena, niin se on hyvä paikka aloittaa katsomalla, miten sen kananmunan esimerkiksi voisi korvata.

 

 

Blogista pääosin hyvää palautetta

 

 

Kamomillan konditoria –blogilla on lukijoita noin 1500 päivässä. Joulukuussa yleensä enemmän.

-Jouluna ihmiset leipovat paljon, joten blogillakin on enemmän lukijoita silloin, Satu valaisee.

Blogista tulee Sadulle pääsääntöisesti hyvää palautetta.

-Ihan muutama palaute tullut, joissa on ollut jotain negatiivista.

Pääosin palautteissa kiitellään. Mutta mistä sitä kiitosta sitten tulee?

-Kiitosta tulee aika paljon siitä, kun pyrin kirjoittamaan reseptit sellaiseksi, että niissä ei esimerkiksi ole mitään kauhean kummallisia ainesosia. Ne löytyvät pääsääntöisesti ihan perinteisistä ruokakaupoista. Kirjoitan reseptit myös todella selkeiksi, kerron esimerkiksi, minkä kokoista vuokaa tulee käyttää.

Monissa keittokirjoissa tai blogeissa reseptit saattavat Sadun mukaan olla hieman suurpiirteisiä.

-Jos ihminen ei ole koskaan leiponut tai kokannut, niin voi olla vaikeaa esimerkiksi tietää, että milloin kakku on kypsä tai minkälaisessa vuoassa se pitää paistaa.

Satu itse pyrkii olemaan näissä selkeä, ja onkin saanut siitä paljon kiitosta lukijoiltaan.

 

 

”En halua tienata blogillani”

 

 

Satu ei tee blogissaan lainkaan yritysyhteistyötä. Hän ei halua tienata blogillaan rahaa.

-Ainoa sellainen, mitä olen nyt pari vuotta tehnyt, on Huili-lehti. Se on kestävän elämäntavan hyvänmielen lehti, jolle teen reseptejä. Teen reseptit hyväntekeväisyytenä Eläinsuojelukeskus Tuulispään hyväksi.

Satu onkin eläinsuojelukeskus Tuulispään toiminnassa muutenkin mukana. Hän on mukana hallituksessa.

-Käyn Tuulispäässä aina kuin vaan mahdollista. Se on maailman ihanin paikka, suosittelen ehdottomasti vierailua sinne, Satu kertoo ilahtuneena.

Tuulispäässä on kesäisin auki myös kioski. Sadun vastuulla on miettiä sinne reseptit.

-Olin aika paljon siellä viime kesänä myös leipomassa ja myymässä tuotteita.

Kuva: Kristo Muurimaa

 

 

Vegaanihaaste apuna vegaaniksi ryhtyville

 

 

Vegaanihaaste on Oikeutta eläimille –järjestön kampanja.

-Olen itse tällä hetkellä töissä Oikeutta eläimille –järjestössä. Tällä hetkellä teen Vegaanihaaste –kampanjaa.

Satu on mukana suunnittelutiimissä. Suunnittelutiimissä on noin kymmenen-parikymmentä ihmistä, jotka hoitavat muun muassa kampanjan suunnittelun, uutisoinnit ja nettisivut. Tämän lisäksi on noin 100 tutoria, jotka ovat vapaaehtoisia, ja auttavat vegaanihaastetta kokeilevia.

-Itse teen kaikennäköisiä hommia. Kampanjassa on todella iso työ. Olen muun muassa tiedottaja, eli vastaan toimittajille, sekä tuotan aika paljon sisältöä nettisivuille. Uutiskirjeisiin kirjoitan myös tekstejä, Satu kertoo.

-Tänä vuonna otettiin myös käytäntöön se, että kaikki tutorit koulutetaan. Minä toteutin koulutuksen, jonka tarkoitus on, että kaikilla tutoreilla olisi samat tiedot ja osaamiset.

Vegaanihaaste pyrkii antamaan ratkaisut yleisimpiin ongelmiin ja kysymyksiin, joita kasvissyönnin aloittamisessa voi tulla vastaan.

-Mielestäni on ihanaa, että tosi moni haluaa lähteä kokeilemaan kasvissyöntiä, ja tosi moni alkaa vegaaniksi. Vegaanien määrä on ylipäätänsä noussut paljon, Satu iloitsee!

 

 

Teksti: Marianne Kokkonen

 

 

Vastaa

Tuoreimmat