Juha-Pekka selvisi kaduilta takaisin tasapainoiseen arkeen – tämän päivän vertaistuki

Juha-Pekka Pääskysaari työskentelee Sininauhasäätiössä kotiin vietävän tukipalvelun parissa. Sininauhasäätiö tarjoaa tuettua asumista ja asumisen henkilökohtaisia tukipalveluita mielenterveys- ja päihdekuntoutujille pääkaupunkiseudulla, Turussa ja Turun ympäristössä.
”Esimerkiksi tänään olen aamulla lähtenyt seitsemän aikoihin viemään yhtä kaveria Meilahden sairaalaan, missä hänellä oli leikkausaika, ja siitä seuraavaksi toisen henkilön kanssa Vantaalle TE-toimistoon ohjaajalle suunnittelemaan tämän jo suhteellisen hyväkuntoisen kaverin niin sanottua jatkopolkua”, kuvaa Pääskysaari päiväänsä säätiötyön arjessa.
”Tarkoitus on alkaa vetämään myös töihin valmentautumisprojektia, jossa korjataan oman elämän sotkuja, opetellaan kädentaitoja, ja mukaan pääsee kaiken tasoisia tekijöitä pohjataidoista riippumatta. Tarjotaan yksilöllistä tukea ja apua tarpeen mukaan uuteen alkuun ”, kertoo Pääskysaari vielä konkreettisesta tekemisestä.

 

Kotiin vietävän tukipalvelun tarkoituksena on antaa mahdollisimman hyvät eväät uuteen elämään.
”Päihdehuollon jatkokuntoutusyksikkö Helsingissä ottaa kopin henkilöstä, joka on alkanut skarpata, ja kartoittaa mahdollisuuksia koulutukseen ja työllistymiseen, esimerkiksi töihin valmentavien kurssien kautta. Prosessissa edetään pienin askelin, vaikkapa tekemällä ensin työtä nelisen tuntia päivässä kolmena päivänä viikossa, ja työmäärää lisätään portaittain. Näin kuntoutujalla on valmiina rytmi sekä tärkeimmät arjen rutiinit työelämää varten”, Pääskysaari sanoo.

 

Tukea on tarjolla kaikenlaiseen muuhunkin arkielämän toimintaan kuin vain työelämään pääsemiseen.
”Olen ollut mukana perustamassa asunnottomien jalkapallomaajoukkuetta. Mihin tällaisen tausta omaava henkilö lähtee harrastamaan? Ei sitä niin vaan heti tavallisen harrastajien joukkoon mennä tuollaisten kokemusten jälkeen. Kuntoutujille voidaan myös yhdessä hankkia salikorttia, perustaa bändi, tai mitä sitä nyt ikinä keksitäänkään. On olemassa erilaisia harrastusvertaisryhmiä. Ihminen on perusluonteeltaan laumaeläin”, Pääskysaari summaa.

 

Ylös pohjalta

 

Pääskysaari itse on entinen päihdekuntoutuja ja asunnoton, joka on ollut jo parikymmentä vuotta raitistuneena. Hän pitää itseään ihan klassisena esimerkkinä niin sanotusta porttiteoriasta. Päihteidenkäyttö alkoi keskikaljasta ja tupakasta, edeten kannabiksen kautta lopulta kovempiin huumeisiin.
”Olin 31-vuotias, kun raitistuin. En osannut pestä pyykkiä tai tiskata. Olin tottunut varastamaan astiat häkkikellareista tai vain huuhtelemaan likaiset astiat. Kun joku meni rikki, uusi varastettiin tilalle”, kertoo Pääskysaari ajasta ennen raitistumista.
”Mutsi sanoi lopuksi minulle, että olen kuin hirviö. Hän ei voinut olla kanssani tekemisissä, koska touhuni koituisi lopulta kuolemaksi hänellekin.”
”Mietin miten äiti voi sanoa lapselleen noin, olinhan riivannut sitä jo ainakin vuosikymmenen. Siinä kohtaa ei ollut enää mitään, ketään, tai paikkaa minne mennä”, kuvaa Pääskysaari hetkiä, jotka lopulta vähitellen havahduttivat kohti muutosta.
”Muutos ei tietenkään tapahtunut kertaheitolla, ei siitä suoraan kävelty katkolle ja laitettu elämää kuntoon, mutta jonkin prosessin se käynnisti. Vieroitusoireiden jälkeen todellisuutta olivat velat sekä selvittämättömät tuomiot”, kuvaa Pääskysaari asetelmia heti raitistumisensa jälkeen.

 

Vertaistuen merkitys tiellä uuteen elämään

Millä kyvyillä ja edellytyksillä asunnottoman päihdekuntoutujan, joka ei välttämättä elämässään ole elänyt tavallista työssäkäyvän ihmisen arkea, on tarkoitus selvitä kaikesta?
Pääskysaari korostaa vertaistuen merkitystä pohjaten omiin kokemuksiinsa.
”Tukitahot tsemppasivat, kun meinasi suru tulla puseroon veloista selviytymisen, ja kaiken muunkin kanssa. Lopulta sitten eräänä päivänä olin täysin velaton.”
Nykyisin Pääskysaarella on katto pään päällä ja oma perhe.
”Sellaiset hetket, kun sai ensimmäistä kertaa asunnon avaimet, sai sen luottokortin, tai kun pankki myönsi minulle ja vaimolleni asuntolainan, ovat olleet niitä hienoimpia hetkiä. Samoin lasten syntymä. En olisi uskonut, että mulla vielä todellakin tulee olemaan omia lapsia”, kertoo Pääskysaari tilanteestaan tänä päivänä.

 

asunnokau

Väkeä Vantaan Asunnottomien yössä 17.10.2016

 

lindalietsalakuva3

LINDA LIETSALA

Sininauhasäätiö on päihde- ja mielenterveysongelmaisten asuttamisjärjestö, jonka keskeinen tehtävä on järjestää asumispalveluja kuntoutujille. Toiminnassa noudatetaan asunto ensin –ideologiaa, jonka mukaisesti asunto kuuluu jokaisen ihmisen perusoikeusiin. Kaiken säätiön mahdollistaman asumisen ehtona ei siis suinkaan ole päihteettömyys.

Vastaa

Tuoreimmat