Jokereiden ulkoilmaottelu Kaisaniemessä sekä viihdytti että hävetti

Jääkiekkoseura Helsingin Jokerit pelasi KHL -historiansa ensimmäisen ulkoilmaottelun Kaisaniemen puistossa Helsingissä 2.joulukuuta. Vastustajana oli hallitseva mestariSKA Pietari. Elämyksenä ulkoilmaottelu oli hieno, mutta katsomoon pääsyn vaikeus ja ottelun erikoinen tuomaritoiminta jättivät tapahtumasta ikävän sivumaun.

 

Paraatin myötä Kaisaniemeen

Saavuttuani Rautatientorille ilmassa raikuvat rytmikkäät ’Jokerit’-huudot. Jokereiden virallinen kannattajaryhmä Eteläpääty ry, Old Chiefs ja Jokerit ovat järjestäneet Jokerimarssin, joka alkoi Kampin Narinkkatorilta lauantaina 2.12 klo 15.30, ja päättyi Kaisaniemen puistoon. Äänekäs ja näyttävä marssi herätti monen ohikulkijan kiinnostuksen, jotka intoutuvat ottamaan paraatista kuvia. Allekirjoittaneen oli helppoa yhtyä Jokerit -pipossa ja Suomi -kaulaliinassa punakeltaiseen kulkueeseen mukaan.

 

Ennen tapahtuma-alueelle pääsyä vierailijoita odottaa luonnollisesti turvatarkastus. Tarkastus on sen verran kova, että omat juomat, jopa vesipullokin, pitää heittää pois roskikseen. Se hieman kirpaisee, mutta tapahtuma-alueella on onneksi tarjolla sen verran paljon juotavaa, että jano pääsee tuskin yllättämään ketään.

 

Kisavieraita oli Kaisaniemen puistossa jo hyvissä ajoin ennen pelin alkamista.

 

Fanikamaa, ruokaa ja juomaa

 

Helsinki Ice Hockey Challengen tapahtumakartta.

 

Helsinki Ice Challengen tapahtuma-alue koostuu ravintolateltoista, fanituotemyymälöistä, olutrekasta, ensiapupisteestä, jääkentästä, esiintymislavasta ja katsomoista. Katsomot ovat kentän molemmin puolin, joista B -katsomossa on erikseen merkityt paikat Pietari SKA:n faneille ja A -katsomossa taas Helsingin Jokereiden faneille.

Tapahtuma-alueella oli tarjolla paljon ruokaa ja juomaa.

 

Eniten ihmismassoja tapahtuma-alueella keräävät Jokereiden ja SKA:n fanituotemyymälät. Helsinki Ice Hockey Challenge -pipo -ja kaulaliina, yhdessä 40 euroa, on fanituotemyymälöiden suosituin tuotepaketti. Myymälöistä saa ostettua myös molempien joukkueiden kannattajapaitoja, -huppareita, -lippuja -ja pipoja.

 

Jokereiden fanituotemyymälässä myytiin muun muassa fanipaitoja ja lippuja tuleviin kotiotteluihin.

 

Ravintolateltoissa on tarjolla syötäväksi muun muassa pitaleipää ja burgereita, joista lihaburgereita näyttävät nauttivan suurin osa kisavieraista. Vielä useamman kisavieraan kädestä löytyvät Karjala -ja Gin -tölkit, joita voi ostaa paikalla olevasta olutrekasta. Jos ulkoilmaottelussa meinaa tulla kylmä, ravintolateltoista saa onneksi kuumaa kaakaota ja kahviakin. Kylmyyden iskiessä toden teolla, ensiapupisteiltä saa tarvittaessa hyvää ja luotettavaa apua.

 

Hyvät paikat yllättävän suuressa katsomossa

Katsomossa paikkani on A9 -parvella yhdessä Jokerit -fanien kanssa. Suoraan A9 -parven alapuolella on Jokerit -fanien toinen oma osio, A4 -parvi.

 

Katsomon reunaa koristi juliste SKA Pietarin Pavel Datsjukista ja Helsingin Jokereiden Eeli Tolvasesta.

 

Kaukaa katsottuna Kaisaniemen puistoon rakennettu katsomo ei näytä järin suurelta, mutta läheltä katsottuna ja itse katsomossa se näyttääkin yllättävän suurelta. Katsottuani Kaisaniemen puiston yläpuolella pörräävään kuvauskopteriin tunnen itseni pieneksi ja alkaa hieman huimata. Olemme todella korkealla täällä A9:ssä. Edessä kohoavat muun muassa Helsingin Tuomiokirkko ja Stockmannin torni. Katsomopaikat ovat todella hyvät, sillä täältä näkee erittäin selvästi ja hyvin kentälle. On helppoa erottaa sekä Jokereiden että SKA:n huippupelaajat.

 

Historialliset alkuseremoniat

 

Noin 20 minuuttia ennen pelin alkua yleisöä lämmittää lavalle noussut rap -duo JVG. Muun muassa hitit Matti ja Teppo ja Tarkenee saavat Kaisaniemen puiston yleisön hyvin liikkeelle ja lämpimäksi.

 

Sitten jäälle astelee KHL:n varapuheenjohtaja, joka lausuu muutaman sanan, ja kiittää paikalle tullutta yleisöä suomeksi. Hänen jälkeensä jäälle tulee Jokereiden hallituksen puheenjohtaja Harry ’Hjallis’ Harkimo, joka kiittää myös paikalle tullutta yleisöä ja toivottaa hyvää peliä.

 

Alkuseremonioiden päätteeksi aloituskiekon pudotti Jokerit -legenda Otakar Janecký Juha Lindin ja Petri Variksen kanssa.

 

Kaikki eivät päässeet mukaan ensimmäiseen erään

 

KHL:n ensimmäinen ulkoilmaottelu lähti Jokereiden kannalta hieman unisesti käyntiin. SKA:n puolustusalueelle ei päästy, ja siirretyn rangaistuksen aikana ottelun ensimmäisestä maalista vastasi pietarilaisjoukkueen kippari Ilja Kovaltshuk. Jokerit kokosi hieman itseään kasaan, pelitempo nopeutui ja tasoitusmaalin teki laitahyökkääjäHenri Ikonen. Kotijoukkueen riemu ei kauan kestänyt, kun vieraat iski johtoon SKA:n suomalaishyökkääjä Jarno Koskiranta Jokerit -maalin edestä. Toiseen erään lähdettiin lukemista 1-2.

 

Vaikka pelillisesti ensimmäinen erä ei mennyt Jokereilta hyvin, ei ensimmäinen erä mennyt myöskään tapahtumajärjestäjiltä hyvin. Jonot ovat katsomoihin sen verran oikukkaat, että monilta lipun ostaneilta jäi ensimmäinen erä näkemättä kokonaan. Pelitaukojen aikana kuuluttaja kehotti jatkuvasti tiettyjä katsomoja tiivistämään ja ottamaan yhden askeleen eteenpäin, jotta kaikki katsojat pääsisivät paikalle. Toisessa erässä kaikki halukkaat olivat onneksi päässeet viimeinkin katsomaan jännittävää ulkoilmaottelua.

 

Kovaltshuk säästyy selvältä jäähyltä

Toinen erä alkaa kotijoukkueen kannalta lupaavasti, kun hyökkääjä Marko Anttila alustaa kauniisti 2-2 -tasoitusmaalin. Hän suojaa kiekkoa hyvin itsellään kulmassa, ja syöttääTommi Huhtalalle, joka laukoo suoraan syötöstä kiekon ohi Mikko Koskisen.

 

Anttila pääsee toisen erän puolivälissä sen verran hyvin taklauksellaan Kovaltshukin ihon alle, että hän hermostuu ja alkaa vimmoissaan lyömään häntä nyrkillä kasvoille ja hakkaa mailalla, mutta ei, ei yhtään mitään Kovaltshukille. Ei edes jäähyä hänelle, vaan sekä Anttilalle ja jollekin muulle SKA:n pelaajalle.

 

SKA meni jälleen johtoon toisen erän päätteeksi, kun kiekko liruu Vadim Shipatshovin mailasta ohi Karri Rämön. Toinen erä päättyy lukemiin 2-3.

 

Niukka tappio hallitsevalle mestarille

 

Jokereiden ollessa jälleen kerran alivoimalla hyökkääjä Mika Niemi lyö hieman mailallaan SKA:n pelaajaa nivusille, joka heittäytyy erittäin näyttävästi kuin kuoleva joutsen konsanaan maahan. Kaatumisessa täyttyvät kaikki sukelluksen merkit, mutta tästä huolimatta tuomari puhaltaa automaattisesti Jokereille jäähyn, ja SKA rankaisee välittömästi kahden miehen ylivoimalla. Maalintekijänä toimi Sergei Kalinin.

 

Kun kolmatta erää on jäljellä vähän päälle viisi minuuttia, Jokerit pääsee ensimmäistä kertaa ottelussa ylivoimalle, vaikka ylivoimia olisi voitu antaa aiemminkin. 3-4 –kavennusmaalin tekee tanskalaishyökkääjä Nicklas Jensen, mutta se ei riitä. SKA on parempi, ja Jokerit häviää ulkoilmaottelun lukemin 3-4.

 

Kiva kokemus

Kokemuksena Helsingin Jokerit –SKA Pietari –ulkoilmaottelu oli kiva. Ulkojäät kavereideni kanssa muistuivat mieleen, kun katsoin pelaajien alkulämmittelyjä ja itse peliä. Myös tapahtuman oheistoiminta ruokineen ja fanituotemyymälöineen ilahdutti.

 

Ikävä sivumaku tapahtumasta jäi järjestelyjen pienoisesta toimimattomuudesta ja tuomaritoiminnasta. Kun kaikki eivät päässeet ensimmäisestä erästä osallisiksi, ja kun joillakin jäi peli kokematta kokonaan väenpaljouden takia, harmitti. Tätä olisi hyvä parantaa mahdollisesti seuraavaa Jokereiden ulkoilmaottelua varten. Tuomaritoiminta taas pienoisella SKA:n suosimisella otti päähän, sillä Jokerit sai ottelun aikana vain yhden ylivoiman, vaikka jäähyjä olisi voitu antaa SKA:lle enemmänkin, esimerkiksi Kovaltshukin riehumisesta nyrkein ja mailan kanssa. Tällainen tuomaritoiminta ei ole kuitenkaan yllätyksellistä, sillä venäläisjoukkueiden suosimista ulkomaalaisjoukkueita vastaan tuomareiden puolelta on nähty aiemminkin. Ainoastaan venäläisjoukkueiden välisissä kohtaamisissa tuomarityöskentely on kutakuinkin tasapuolista, muissa tapauksissa valitettavasti ei.

 

Teksti ja kuvat: Pekka Luokkala

Vastaa

Tuoreimmat