Iceheartsin järjestöpäällikkö Erika Turunen: ”Oon selkeästi järjestöihminen, koska pidän siitä, että mulla on vapaus tehdä just sitä, mitä tarvitaan”

Iceheartsin järjestöpäällikkö Erika Turunen vastaa järjestön viestinnästä ja taloudesta.

Iceheartsin järjestöpäällikkö Erika Turunen vastaa järjestön viestinnästä ja kattojärjestön lisäksi kahdeksan paikallisyhdistyksen taloudesta.

Rikoksentorjuntaa ja vaikuttamista

Koulutukseltaan Erika Turunen on valtiotieteiden maisteri. Aiemmin hän oli toiminnanjohtajana järjestössä, joka auttaa nuorisorikollisia ja vankeja etenkin nivelvaiheessa, kun vapaudutaan vankilasta ja integroidutaan takaisin yhteiskuntaan. Tässä järjestössä hän oli kuusi vuotta, jota ennen Erika toimi oikeusministeriössä rikoksentorjuntaneuvostossa.

– Tein siis rikoksentorjuntaa, ja lainsäädäntösuunnittelua erityisesti juuri vankien ja rikosseuraamusalan puolella, Erika muistelee.

Saatuaan omat lapsensa, ja oltuaan kenttätyössä oikeusministeriöllä, Turunen näki, että nuoret, jotka ovat 20-vuotiaina jo aika syvällä rikollisuudessa, eivät irtautuneet sieltä noin vain.

– Vaikka meillä oli periaatteessa sama idea, että meillä oli henkilökohtainen tukihenkilö näille nuorille ja vankilasta vapautuville, niin se on tosi haastavaa. Tutkimuksetkin osoittavat, että nuoret uusivat rikoksensa tosi usein. Jos joudut vankilaan, se on melkein 90 prosenttia varmaa, että sä uusit rikoksen ja joudut uudestaan vankilaan, Erika toteaa.

– Sitten se kaari menee siten, että kun olet suunnilleen 40-vuotias, niin sitten sä et enää joudu vankilaan, mutta se on pitkä aika sun elämästä, joka menee vähän kuin harakoille. Meillä oli töissä näitä vertaistyöntekijöitä, jotka olivat niitä 40-50-vuotiaita. Siitähän he joka päivä sanoivat, että sä menetät elämästäsi 20 vuotta, jos sä jatkat tätä samaa rataa.

Jos nuorten ongelmat ovat edenneet niin pitkälle, niitä ei katkaista tuosta vain, se on pitkä prosessi. Siitä Erika Turuselle syntyi ajatus, että on pakko päästä vaikuttamaan aikaisemmin.

– Se vaikutus lähtee jo sieltä lapsuudesta. Näilläkin, jotka ovat nyt 20-vuotiaita ja olivat vankiloissa, niin niillä oli ikävä kyllä jo lapsia. Sittenhän se kierre taas jatkuu.

Kun Erika kuuli Iceheartsista, hän haki sinne ja pääsi nykyiseen työhönsä järjestöpäälliköksi.

Taloutta, viestintää, seurantaa ja arviointia

Erika Turusen vastuualueina järjestöpäällikkönä ovat talous ja viestintä, seuranta ja arviointi.

– Se tarkoittaa sitä, että hoidan kattojärjestömme Iceheartsin kahdeksan paikallisyhdistyksen taloutta, ja teen jokaiselle eri yhdistykselle rahoitus- ja säätiöhakemuksia. Sitten raportoin ja selvitän niitä.

Viestinnän puolella Turunen pitää yllä järjestön nettisivuja ja tekee uutisia ja artikkeleita. Lisäksi hän pitää yllä kaikkia Iceheartsin sosiaalisen median kanavia.

– Yritän saada meitä myös kontaktoitumaan tuonne mediaan paremmin, Erika lisää.

– Lähinnä meidän viestintäsuunnitelma nyt Iceheartsilla seuraavalle vuodelle on, että me profiloidutaan enemmän ennaltaehkäisevän lastensuojelutyön järjestönä, ja poistumme pois täältä jääkiekkojoukkueesta.

Seuranta- ja arviointiosuudet ovat myös laajia, joihin liittyen Erika on luonut seuranta-aplikaation, jonne kaikki Icehearts-kasvattajat pystyvät muun muassa täyttämään tekemiensä tukipuheluiden ja kotikäyntien määrän.

– Tällä hetkellä se aplikaatio kertoo vain noista toiminnan numeroista, ja sitä laajennetaan ensi vuonna siten, että se kertoo myös niiden lasten kehityksestä, Erika kertoo.

– Tämä liittyy vähän laajempaan suuntaukseen, jossa yhdistyksiltä vaaditaan koko ajan enemmän ja enemmän seurantaa, ja oman työn arviointia ja vaikutusarviointia siitä, miten se meidän työ vaikuttaa niiden lasten elämään.

Maailman paras työyhteisö

Erika Turunen on pitänyt paljon järjestöpäällikön työstään.

– Mä oon selkeästi järjestöihminen, koska pidän siitä, että mulla on vapaus tehdä juuri sitä, mitä tarvitaan, Erika sanoo.

– Se on tärkeää, että on selkeä tavoite ja visio, mihin me tähdätään, mutta ne keinot sen saavuttamiseksi ovat rajattomat. Mä voin itse luoda mun työpäivän, eli tänään teen tätä ja huomenna teen tuota. Jotta mä saan tehtyä tuon, mä voin tehdä sen just miten itse haluan.

Lisäksi Iceheartsilla on Erikan mielestä maailman paras työyhteisö.

– Täällä ollaan niin avoimia ja suoria, ja ystävällisiä ja sydämellisiä.

”Joillekin virastotyö sopii paremmin kuin järjestötyö”

Jos jotakin kiinnostaisi tulla Iceheartsille töihin esimerkiksi viestintähommiin, Erikan mielestä tämän kannattaisi ennen kaikkea opiskella sitä mikä kiinnostaa, sillä se antaa aina ihan eri lähtökohdat. Kannattaa tehdä myös vapaaehtoistyötä.

– Mä oon itse tehnyt vapaaehtoistyötä esimerkiksi Mannerheimin lastensuojeluliitolla, ennen kuin mä oon tänne tehnyt.

Kannattaa myös tutustua järjestökenttään, koska järjestyö on erilaista kuin virastotyö.

– Se järjestötyö ei ehkä sovi kaikille. Joillekin virastotyö sopii paremmin kuin järjestötyö.

Teksti: Pekka Luokkala

Kuva: Vesa Turunen