Hermannin diakoniatalolla hoivaa ja huolenpitoa asunnottomille

Asunnottomien yönä 17.lokakuuta asunnottomilla on mahdollisuus muun muassa ilmaiseen ruokailuun ja pyykkienpesuun Hermannin diakoniatalolla, Helsingissä.

Hermannin diakoniatalolla, Helsingissä, asunnottomille oli tarjolla ohjelmaa klo 09-14.00.

Puntteja ja vaatteita

Hermannin diakoniatalon edustalla on mies tupakalla. Hän on tullut pesettämään pyykkejään diakoniatalolle, sillä miehen asunnossa on meneillään iso putkiremontti. Pyykkejänsä diakoniatalon pesutupaan on tullut pesettämään myös moni muukin, sillä se on yksi diakoniatalon tarjoamista palveluista, erityisesti asunnottomille, asumisyksikössä asuville, päihdeongelmista kärsiville sekä vankilassa oleville miehille ja naisille. Hermannin diakoniatalon pääasiallisena auttamismuotona on toiminnallisen yhteyden tarjoaminen, palveluohjaus, sielunhoito ja tukiasuntotyö.

Hermannin diakoniatalolla ihmiset saavat pestä pyykkejään.

Asunnottomien yönä asunnottomille on tarjolla mahdollisuus myös kuntoiluun Hermannin diakoniatalon kuntosalilla. Diakonitalon oma suntio, Mika Tammela, käy itsekin välillä kuntosalilla. Kerran hän oli nostamassa painoja yhdessä vankien kanssa. Vangit halusivat nähdä, kuinka paljon Tammela nostaa penkistä.

”Kyllä se 100 kiloa nousee ainakin penkistä”, Tammela naurahtaa.

Hermannin diakoniatalolla on mahdollisuus myös kuntoiluun.

Kuntosalin läheisyydestä löytyy varasto, jonne kerätään asunnottomille lahjoitettuja vaatteita. Vaatteiden suuresta määrästä päätellen lahjoituksia on tullut kiitettävästi.

Asunnottomille on lahjoitettu rutkasti vaatteita.

Nikkarointia verstaalla

Hermannin diakoniatalon uumenista löytyy myös pieni verstas, jonne voi tulla tekemään omia puutöitään. Ihmiset voivat tulla myös korjauttamaan omia tavaroitaan verstaalle.

”Korvauksen työstä asiakas voi määritellä itse,” verstaalla työskentelevä Jaakko kertoo.

11-vuotta Suomessa asunut, Kuubasta kotoisin oleva Erik Riverón, on työstänyt verstaalla puualttareita. Niitä on tilattu yhteensä 35.

”Erkki (Erikin kutsumanimi diakoniatalolla) on asunut Suomessa jo 11 vuotta, ja työpaikkakin olisi jo varma, mutta oleskelulupaa ei ole vieläkään tullut,” Jaakko päivittelee.

Erik Riverón(vasemmalla) ja Jaakko(keskellä) viettävät aikaansa diakoniatalon verstaalla. Diakoniatalon suntiona toimii Mika Tammela (kuvassa oikealla).

Alusta asti mukana Asunnottomien yössä

Kun Vailla vakituista asuntoa (VVA ry) yhdisti yhdessä muiden kansalaisjärjestöjen kanssa voimansa, Asunnottomien yö tuli tutuksi myös Suomessa. Siitä lähtien Hermanninkin diakoniatalo on ollut mukana toteuttamassa Asunnottomien yötä.

”Aluksi oltiin Hakaniemen torilla soppatykin kanssa. Tuolloin presidenttikin oli mukana”, Hermannin diakoniatalon diakoniatyöntekijä Kimmo Kajos muistelee.

Kun Hermannin diakoniatalo saapui nykyiselle paikalleen, Asunnottomien yössä oltiin soppatykin kanssa lähinnä yksin.

Alppilan kirkon kanssa tehtiin yhteistyötä, ennen kuin se meni remonttiin.”

Eri vuosina sama, mutta sisällöltään erilainen tapahtuma

Hermannin diakoniatalon järjestämät tapahtumat Asunnottomien yönä ovat olleet sisällöltään aina erilaisia. Tänä vuonna tapahtumassa oli ensimmäistä kertaa mukana ilmainen sauna.

”Käytännössä joka vuosi pidetään jokin tapahtuma Asunnottomien yönä.”

Kimmo Kajos suhtautuu hieman ristiriitaisesti Asunnottomien yön merkitykseen.

”Välillä on kyseenalaista, että asunnoton on asunnottomana 365 päivää, mutta sitten yhtenä päivänä ei ole. Alun perin tämän tapahtuman tarkoituksena oli levittää tietoa tilanteesta ja saada ääni kuuluviin.”

Kajoksen mielestä ainoastaan asuntojen lisääminen ei auta asunnottomuuden laskuun.

”Tarvitaan monenlaista asumista, sekä palveluita ja tukia. Ei ole ongelmana, ettei ole asuntoa. Asukkaan pitäisi kyetä huolehtimaan asunnosta.”

54-vuotias Pekka: ”Yritän pitää terveydestäni hyvää huolta”

Hermannin diakoniatalo on tullut 54-vuotiaalle Pekalle tutuksi vuosien saatossa.

”Vähään aikaan en ole käynyt täällä, 3-4 viikkoon,” Pekka muistelee.

54-vuotias Pekka käy usein säestämässä pianolla Hermannin diakoniatalon tilaisuuksia.

Nuoruudessaan Pekka toimi muusikkona.

”Välillä käyn täällä säestämässä pianolla tilaisuuksia.”

Aiemmin Pekka on ollut myös muun muassa ravintolassa tiskaajana ja siivoajana öljynporauslautalla ja paperitehtaalla.

Pekalla on pieni asunto vastapäätä huvipuisto Linnanmäkeä, mutta asuntoonsa hän ei ole tyytyväinen. Hän yrittää päästä nukkumaan veljensä luokse yöksi.

”Asunto on todella pieni, ja yritän kävellä siellä. Sitten menen kävelemään ulkona.”

Pekka saa itselleen neljää eläkettä, mutta niistä ei ole kuulemma paljon apua.

”Sossut vievät eläkkeistäni melkein kaiken.”

Kaikesta huolimatta Pekka aikoo pitää itsensä hyvässä kunnossa, esimerkiksi liikunnalla.

”Yritän pitää terveydestäni hyvää huolta.”

Pekka ei ole kuitenkaan yksin, sillä Hermannin diakoniatalolla hänellä on ystäviä.

Teksti ja kuvat: Pekka Luokkala

Lähteet: https://www.helsinginseurakunnat.fi/yhteinentoiminta/apuajatukea/erityisdiakonia/paihde-jakriminaalityo/henkilokunta.html

3 Responses to Hermannin diakoniatalolla hoivaa ja huolenpitoa asunnottomille

Tuoreimmat