Henkilökohtaisen debyyttialbumin julkaissut View: “En osaa ilmaista itseäni iloisella tavalla.”

 

View julkaisi 17.11 odotetun debyyttialbuminsa Leave a Comment. Vastaanotto on ollut varsin hyvä, kuten loppuunmyyty levynjulkaisukeikka Helsingin Korjaamollakin kertoo. Seuraavaksi luvassa on kiertue sekä Suomessa että Keski-Euroopassa.

 

 

Pöydässä istuu haukotteleva artisti. Edellinen päivä on mennyt polveen uutta tatuointia ottaessa.

 

– En suosittele sitä kyllä kenellekään! Siinä vaiheessa, kun olin viisi tuntia istunut siinä hakattavana niin ei huhhuh.. Yöllä nousi sitten kunnon kuume, eikä unta oikein saanut, View kertoo.

 

25-vuotias View eli Juuso Ruohonen on jo parin vuoden ajan ollut kuuma nimi musiikkidiggareiden huulilla. View ja Juuso ovat lähes tulkoon sama henkilö.

 

– View on sattumien summa. Se on monen vuoden prosessi, miten kasvoin siihen, mitä nyt oon. Poimin joskus skidinä View-nimen Nieve & Cookin biisistä. On se jo about ykstoista vuotta ollut käytössä.

 

– Mun musiikista puuttuu suorittaminen ja iloisuus, mutta muuten mun artistius ja minä menee ihan rinta rinnan.

 

Vaikka View itse on räppäri, ei hän omien sanojensa mukaisesti juurikaan kuuntele räppiä.

 

– Räppi on niin tylsää tänä päivänä, ettei sitä oikein jaksa kuunnella. Siinä on se trappi-biitti taustalla ja ölinää. Kanye Westia on tullut kuunneltua kyllä aina, kun se menee niin laidasta laitaan. Frank Ocean ja Mansionz – Mike Posner laulaa siinä vähän kokeellisemmin.

 

– Ennen halusin itse asiassa laulaa ja John Mayer oli mun idoli. Räppi oli kuitenkin tosi luontainen tapa ilmaista itseään. Nas oli isoin vaikuttaja. Vietin nuoruuden lähiöoloissa ja se oli semmoista ihannointia, että kuka on kulmakunnan suurin räp-kuningas. Rikottiin Porissa paikkoja ja tehtiin räppiä. Faija asui siihen aikaan jo Helsingissä, niin täälläkin tuli käytyä.

 

Suomenkielinen musiikki ei ole koskaan ollut varsinainen vaihtoehto View’lle, joka oppi englannin kielen taidon jo varhain.

 

Kysyttäessä mahdollisista paineista vetää suomenkielistä räppiä mies naurahtaa.

 

– Ihan hyvin mulla tuntuu menevän näinkin! En oo ikinä tehny biisejä suomeksi, joitain laulubiisejä kylläkin. En oo vielä ainakaan kokenut mitään paineita vaihtaa kieltä kenenkään suunnalta. Joskushan sitä voisi kokeilla tehdä suomeksi musaa, mutta olisiko se sitten räppiä?

 

Debyytin julkaisu ahdistavakin kokemus

 

Debyyttialbumi on antanut odottaa itseään Saksassakin sattuneen ikävän tapauksen vuoksi: kovalevy, joka sisälsi melkein valmiin levyn, varastettiin.

 

Tapauksen johdosta noin puoli vuotta myöhästynyt Leave a comment -albumi on saanut hyvän vastaanoton. Albumi sisältää varsin henkilökohtaisia lyriikoita niin parisuhteen päättymisestä kuin työuupumuksestakin.

 

 

– Onhan se aika vaikeeta, kun levy on nyt ulkona ja kaikki voivat sitä kuunnella. Tietyllä tavalla tosi ahdistavaa ja toisella tavalla kivaa. Hienoa, että se on nyt ulkona, vaikka kyllähän sen tietää, että siitä ois vielä saanut paremman. Mutta jossain vaiheessa se vaan pitää tajuta, että nyt se on valmis.

 

Albumin kymmenestä biisistä kuudella on mukana fiittaava artisti. Heistä koko kansan tietoisuudessa on varmastikin Kasmir, mutta myös omaa artistiuraansa käynnistelevä Venior on mukana Burn Slow -biisissä. Miksi juuri nämä artistit valikoituivat mukaan?

 

– Tarkoitus ei ollut lähteä tavoittelemaan hirveetä haippia näillä fiiteillä. Enemmänkin lähtökohtana on, että jokainen artisti nostaa sen biisin isommalle tasolle.

 

8. joulukuuta päivänvalon näki myös New Yorkissa kuvattu lyhytelokuva Leave a Comment. Visuaalisuus on iso osa View’n tekemistä.

 

 

Debyyttialbumin tiimoilta on vedetty jo muutama keikka Helsingissä ja Turussa.

 

– Ollaan vedetty kyllä meidän parhaat keikat! Korjaamo oli loppuunmyyty. Turussa oli aivan sairas meno ja Slushissa oli myös siistiä.

 

Keikkakalenterissakin vilkkunut Etelä-Korean keikka oli pakko jättää väliin kiireisen video-aikataulun vuoksi. Ulkomaille ehtii vielä.

 

– Kiertueeseen lisätään vielä keikkoja Sveitsiin. Mutta sitten pitää ottaa vielä keikkatauko ennen kesän festareita. Euroopassa varmana kierretään ja kyl mä uskon, että aika monille festareille Suomessakin mennään.

 

Vientitoivona globaali ajattelija

 

Vaikka debyytti on ollut ulkona vasta parisen viikkoa, siintävät View’n ajatukset jo tulevaisuudessa. Säilyykö synkkä linja tulevillakin biiseillä?

 

– Synkkä on ehkä väärä termi… Enemmän se on tietynlaista tyylikkyyttä. Yleensä kaikki aiheet, mistä mä puhun on jotenkin synkkiä. En osaa ilmaista itseäni iloisella tavalla. Ei tää elämä niin iloista ruusuilla tanssimista kuitenkaan ole, et yhtäkkiä voisin vetäistä jonkun iloisen kesäbiisin.

 

– Aika pian aletaan tehdä uutta musaa: itse asiassa jo ens kuussa. Mutta tiedä sitten, mikä se formaatti on. Toi albumintekoprosessikin oli tosi raskas henkisesti. Debyytti vaan on semmonen, että se on pakko olla, koska ulkomailla ne luokittelee sut sit vasta artistiks, ku se on ulkona. Suomessa levyn tekeminen vaan ei oo kauheen kannattavaa, jollei oo tosi iso nimi.

 

View haaveilee melko vaatimattomastikin tasapainoisesta elämästä.

 

– Kun sais tehdä musaa ja keikkailla vielä kymmenenkin vuotta. Mä oon sen verran globaali ajattelija, et ulkomaille meno ei oo musta mitenkään ihmeellistä. USA suoraan sanottuna inhottaa mua –  se kulttuuri on niin ahdistava. Toki oishan se siistiä sinnekin mennä, mutta sitä ennen pitää lyödä aika isosti läpi Euroopassa.

 

 

Vastaa

Tuoreimmat