Henkilöhaastattelu: Heikki Hursti

Laupeudentyö ry toiminnanjohtaja Heikki Hurstin henkilöhaastattelu

Veikko ja Lahja Hurstin perustama Laupeudentyö ry on toiminut vuodesta 1983 saakka. Työ itsessään alkoi vuonna 1967 ja työtä tällä hetkellä toisessa sukupolvessa jatkaa Heikki Hursti. Hursti kertoo tämän päivän hyväntekeväisyystyöstään sekä avun tarpeesta koko Suomessa. Nälänhädällä ja avun tarpeella on moninaiset kasvot, jotka eivät näy päällepäin. Verrattaessa 10-11 vuotta sitten avun tarvitsevia ihmisiä oli noin 300, kun nykypäivänä niitä on 3000 Helsingissä, mutta koko Suomessa n. 700 000, Heikin kertoman mukaan. Hätä näkyy- ei pelkästään jonojen pituudessa vaan myös kyyneleinä ja apeutena. Ihmiset kokevat, että on nöyryyttävää tulla hakemaan apua, mutta sitä on pakko tulla hakemaan, koska kotona ei ole mitään.

  • Me kuulemme ihmisten hädän ja lähettäessä ruokapaketteja ympäri Suomen saamme kirjeitä, joissa ihmiset kertovat ja pyytävät apua. Kertomat ovat aika rankkoja. On kovia kokeneita ihmisiä, joiden omalla paikkakunnalla ei anneta apua, vaikka olisi tarvetta. Yleensä sieltä Kelalta sanotaan, että kyllä tämän pitäisi riittää, mutta kun ei riitä. Kertoo Heikki Hursti.

Asunnottomuus ei näy selkeästi ruoanjakelujonoissa, mutta useat ihmiset kertovat asuvansa toisten nurkissa. Hursti kertoo, kuinka noin 40 vuotta sitten, kun työ oli aloitettu ihmisten auttamisen vuoksi, tilanne oli erilainen, sillä kodittomuus näkyi, kun taas nykypäivänä asunnottomuus ei näy katukuvassa. Ihmisillä saattaa olla kuitenkin katto pään päällä, asuen muiden ihmisten nurkissa, vaikka ei ole omaa kotia.

  • Ikävä piirre, meidän yhteiskunnassamme on, ettei kukaan välitä tai auta. Sitten tosin on sekin tilanne, että asuntoa haetaan ja se saadaan, mutta munataan sen asunnon pitäminen sillä, että pidetään kovaa meteliä ja käytetään alkoholia. Ollaan jälleen siinä pisteessä, että asuntoa ei ole. Kertoo Hursti.

 

Ruokajonoissa ihmisten ikähaarukka on laaja, nuorista opiskelijoista lähtien niihin nuoriin aikuisiin, jotka ovat lopettaneet opiskelunsa, eivätkä ole saaneet töitä sekä keski-ikäisistä ihmisistä eläkeläisiin. Hätä näkyy siis kaikenikäisissä perusturvan kanssa. Useat yrittävät, mutta voimavarat loppuvat, kun kukaan ei auta.

  • Annettaisiin näille ihmisille töitä, miksi heidän avustustaan pyöritetään pelkästään tämän tyyppisellä toiminnolla, mutta sanotaan, että koska nuo ihmiset vain dokaa, mutta eihän suurin osa edes dokaa. Iso joukko näistä ihmisistä on eläkeläisiä, jotka ovat tehneet koko ikänsä töitä mutta ovat tehneet sitä kotona, niin eläkerahat ovat hyvin pienet. Eräskin eläkeläinen kirjoitti kirjeessä, että kaikkien vuokran maksujen ja juoksevien laskujen jälkeen hänelle jää elämiseen vain 17 euroa kuukautta kohti rahaa. Sanoo Heikki.

Hurstilla on tällä hetkellä satoja kirjeitä ihmisiltä, jotka kertovat erilaisista tilanteistaan. Hänellä on ajatus viedä kirjeet ja paperit jokin päivä eduskuntaan.

-Aion sanoa heille, että hoitakaa nämä kaikki ihmiset kuntoon, sillä ei se ole minun tehtäväni mutta, kun haluan auttaa ja autan, niin kauan kuin elän ja jaksan. Kyllä yhteiskunnan eli hallituksen ja eduskunnan tulisi ottaa suurempi vastuu köyhemmistä, vähävaraisemmista ja sairaista ihmisistä. Luin uutisista, että perusturvaa on taas leikattu ensi vuodelle ja hinnat vaan nousee, niin voidaan vaan kysyä, että miten nämä ihmiset elää. Toteaa Hursti.

Hurstin avustus on laajaa, sillä leipäjonojen lisäksi heillä on vaatejakoa, sekä he lähettävät ympäri Suomen yli 400 avustuspaketteja ihmisille. Vähäosaisille ihmisille on myös noin 6 vuoden ajan ollut tarjolla ilmainen Parturi-Kampaaja toiminta, joka tekee ihmisille leikkauksia ja värjäyksiä juuri heidän toivomansa mukaan. Isoimpia tapahtumia on myös itsenäisyyspäivänä Hakaniemen torilla ja joulujuhla jouluaattona Töölön Kisahallissa, jolla he pyrkivät ylläpitää ihmisten mielen iloa sekä helpottaa avun tarvetta.

Laupeudentyö ry:tä avustaa isommat yritykset sekä yksityiset ihmiset. Suurimmat yritykset, jotka ovat mukana avustamassa on HOK-Elanto, Tokmanni, Saarioinen, HK, INEXI ja Kesko. Mukana on myös pienempiä yrityksiä, joista heidän toimintansa koostuu.

  • Olen niin kiitollisella tilanteessa tällä hetkellä, että en ole joutunut niin sanotusti kerjätä apua. Meidän toimintamme on kasvanut niin suureksi, että auttajat itse soittavat meille, että haluaisimme lähettää tällaisia asioita teille. Sanoo Heikki Hursti

 

 

Jonna Mäkelä

Vastaa

Tuoreimmat