Henkilöhaastattelu: Asuinpalveluyksikkö Myrrin sosiaalinen talonmies Hannu Kärkkäinen työstään: ” Ollaan pystytty vastaamaan haasteisiin”

Hannu Kärkkäinen on ollut mukana päihdetyössä jo 12 ja puoli vuotta.

63-vuotta täyttävä asuinpalveluyksikkö Myrrin sosiaalinen talonmies Hannu Kärkkäinen on ollut päihdetyössä jo 12 ja puoli vuotta.

Bussikuskista päihdetyöntekijäksi

62-vuotias Hannu Kärkkäinen työskenteli ennen HKL (Helsingin Kaupungin Liikenne) :llä bussikuskina. Nyt hän työskentelee asukkaiden sosiaalisena talonmiehenä asumispalveluyksikkö Myrrissä, Myyrmäellä, Vantaalla.

”Bussikuskityön ohella tein ohjattua päihdetyötä. Kehitimme bussiliikennettä ja puutuin päihdeongelmiin, joihin tehtiin ratkaisuja,” Kärkkäinen muistelee.

Aluksi Kärkkäinen vastasi Myrrin yksiköstä, ja nyt hän toimii sosiaalisena talonmiehenä. Eläkepäivät lähestyvät.

”Nyt ollaan loppusuoralla.”

”Itsenäistä työtä”

Hannu Kärkkäinen on tehnyt pitkän uran päihdetyössä.

”Tämä on aika itsenäistä, omaa työtä ja Myrrin kehittämistä päihteettömäksi yksiköksi.”

Kärkkäinen on ylpeä Myrrin tekemästä työstä asukkaidensa hyväksi.

”Ollaan pystytty vastaamaan haasteisiin asukkaiden vahvistavassa välivaiheessa, siirryttäessä täältä tavalliseen asuntokantaan.”

Kappaleena asukkaan rinnalla

Hannu Kärkkäisen mielestä päihdetyössä on se hyvä puoli, että voi nähdä talon asukkaan kehittyvän.

”Tässä työssä näkee aina ihmisiä, jotka onnistuvat asioissaan. Siinä ollaan kappaleena ihmisen rinnalla.”

Päihdetyössä joutuu tekemään välillä koviakin päätöksiä.

”Joutuu päättämään ihmisten asumisista. Välillä joutuu päättämään, että asuminen loppuu. Toisaalta se voi olla asiakkaalle uusi elämän alku.”

”Vaatii näköä ja visiota tulevaisuuteen”

Kärkkäisen mukaan päihdetyö vaatii henkilökohtaista vakaumusta.

”Se vaatii näköä ja visiota tulevaisuuteen. Nykyään päihdetyö vaatii myös korkean koulutuksen, esimerkiksi AMK-koulutuksen”, Kärkkäinen kertoo.

Päihdetyö on Hannu Kärkkäisen mielestä menossa nykyään väärään suuntaan.

”Päihdetaustaisia ei hyväksytä mukaan päihdetyöhön.”

”Nuoret suoraan koulusta päihdetyöhön”

Hannu Kärkkäinen arvelee, että kaupunkien ja Valviran (Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto) päätöksissä hyväksyä ihmisiä päihdetyöhön, on eroja.

” Esimerkiksi Valvira hyväksyy suoritetun päihdetyötutkinnon, joka on kestoltaan kaksi vuotta, mutta Vantaa, Espoo ja Helsinki eivät.”

Kärkkäinen kritisoi sitä, että lähihoitajaksi koulutetut nuoret pääsevät suoran koulusta osallistumaan päihdetyöhön.

”Nuoret menevät suoraan koulusta päihdetyöhön mukaan, ja ’kokemusasiantuntijat’ ohitetaan.

’Kokemusasiantuntijoita’ ei oteta päihdetyöhön

Kokemusasiantuntija’ on Hannu Kärkkäisen mukaan Vantaalla lanseerattu termi, jolla tarkoitetaan omaa kokemusta päihteistä omaavaa päihdetyöntekijää.

” ’Koulumaailma’ ei hyväksy ’kokemusasiantuntijoita’ töihin”, Kärkkäinen toteaa.

”Heillä on omaa kokemusta päihteistä. He ovat selviytyneet päihteistä ja toimivat asiakkaille mentoreina.”

Teksti ja kuva: Pekka Luokkala

Tuoreimmat