Henkilöhaastattelu: 51-vuotias Icehearts ry:n perustaja Ville Turkka: ”Icehearts ry edustaa tarvetta, joka on syytä täyttää erittäin nopeasti”

Ville Turkka perusti yhdessä isänsä Ilkka Turkan kassan Iceheartsin vuonna 1996.

Icehearts ry on ollut osa 51-vuotiaan Ville Turkan elämää kaksi viidesosaa, 21 vuotta.

Joukkue, jossa jokainen saisi pelata

Icehearts ry on yhdistys, joka ehkäisee nuorten syrjäytymistä ottamalla heidät mukaan joukkuepeleihin 6-vuotiaana. Lapset ovat joukkueissa mukana 12 vuotta, kunnes ovat nuoria aikuisia. Ville Turkka on yksi Icehearts ry:n perustajista.

– Kun olin 11-vuotias, olin mukana Tikkurilan jääveikot (TJV)-turnauksessa. Joukkueessamme oli sääntö, että jos varusteen unohti kotiin, ei saanut pelata, Turkka muistelee.

– Turnauksen puolivälierässä minulta unohtui tavara himaan, ja koutsi sätti, huusi vähän. Sitten hän antoi yhden toisen pelaajan kypärän minulle ja pääsin pelaamaan. Katsoin poikaa, joka ei saanut pelata. Hävittiin sitten joko HIFK:lle tai Jokereille. Kun isä tuli hakemaan turnauksesta, sanoin faijalle, että tehdään joukkue, jossa ei toimita näin.

1990-luvulla Ville Turkka teki lastensuojelutyötä. Hän pääsi työskentelemään laitokseen, sillä työhön haluttiin miehiäkin.

– Laitoksessa kun juttelin huostaanotettujen lasten kanssa, he olivat avoimia, rupattelivat mukavia. 16-18 vuoden ikäisinä joidenkin lasten elämä taas oli sekaisin. Heillä oli isoja ongelmia, muun muassa päihdeongelmia, Turkka kertoo.

Turkka teki pitkiä vuoroja myös yksityisessä lastenkodissa, perjantai-illasta maanantai-aamuun. Pitkän työrupeaman jälkeen klo 14 iltapäivällä, hän meni baariin, jossa ajatus Icehearts ry:n perustamisesta konkretisoitui.

– Yhdistelin mielessäni asioita, joita olin kuullut ja kokenut töissä. Näillä lapsilla ei ollut harrastusta, ei mitään. Heidän epäinhimillisistä tilanteistaan sanottiin, että ongelmia oli jo päiväkodissa. Miksei näille tehdä mitään, Ville ihmetteli.

Yhtäkkiä baarissa Turkka sai kylmiä väreitä.

– Hain kynää ja paperia. Aloin luonnostelemaan dream teamia, jota Icehearts ry edustaa. Vein tämän lapun isälleni, vuosi oli 1995. Kysyin häneltä, että perustetaanko tällainen joukkue. Ilkan mielestä idea oli hyvä ja joukkue perustettiin.

Näin Icehearts ry sai alkunsa, jonka toiminta alkoi virallisesti 17.elokuuta 1996, 21 vuotta sitten.

Enemmän toimintaa kuin jaarittelua

Yksi Ville Turkan työstä Iceheartsilla on johtavana asiantuntijana toimiminen.

– Käytännössä olen töissä joka päivä, jokainen juttu liittyy Iceheartsiin. Tunnen jäätävän määrän suomalaisia päätöksentekijöitä, Turkka toteaa.

– On myös paljon verkostoja, joita pitäisi käyttää enemmän. Jos tarvitsee pyytää jotakin, osaan pyytää.

Omasta mielestään Ville on hieman erikoinen ihminen, sillä hän ei osaa olla töissä. Hän ei ymmärrä yhteiskunnan järjestelmissä sitä, miksi järjestelmiä pidetään tärkeinä, eikä sitä, mitä järjestelmät saavat aikaan.

– En ymmärrä, miksi tilanteisiin tehdään monia ratkaisuja, mikään ei etene. Pohditaan vain, eikä tehdä yhtään mitään. Jos minä teen hiekkalinnan, niin minä teen sen, enkä mene keskustelemaan naapurin hiekkalinnasta, Turkka naurahtaa.

– Olen onnellisempi asiantuntijana kuin toiminnanjohtajana.

Menestynyt innovaatio kansainvälisesti

Johtavan asiantuntijan lisäksi Ville toimii myös kansainvälisessä yhteistyössä. Yksi tulevista kansainvälisistä vieraista tulee Ison-Britannian kuninkaallisista.

– Menen tapaamaan prinssi Williamia, jonka kanssa voisi puhua siitä, miten Icehearts ry saataisiin Iso-Britanniaan. Pitää tehdä ehdotus Williamille.

Aluksi Iceheartsilla pelattiin jääkiekkoa ja autettiin perheitä. Kun mukaan toimintaan tulivat koulutuspäällikkö Miika Niemelä ja kouluttaja Vellu, mietittiin, miten saadaan enemmän aikaa, ongelmia hoidettua ja palkkatyötä. Nyt kun Iceheartsilla kaikki on valmiina, maailma voi tulla katsomaan, miten kaikki toimii käytännössä.

– Emme maksa muille maille perustamisesta, mutta voimme kouluttaa, Turkka tarkentaa.

Kiinnostavuuden lisäksi järjestö on saanut tunnustusta työstään lasten ja nuorten hyväksi.

Saku Tuominen perusti 100 innovaatiota Suomessa-ohjelman. Kouluista Icehearts valittiin yhdeksi kouluinnovaatioksi. Menemme kouluihin auttamaan lapsia, joilla on ongelmia. HundrED org valitsi meidät tänä vuonna 100 opetusinnovaatioiden joukkoon Suomesta ja maailmalta, Turkka paljastaa.

Tarpeet täyteen

Icehearts ry:n toimintaan tulee mukaan lapsia, joilla on ongelmia ja niitä lapsia, jotka ovat tulevia huostaanotettavia.

– 15-18-vuotiaista lapsista kolme prosenttia on lastenkodeissa, Ville kertoo.

Ville Turkalla on selkeä käsitys siitä, mitä Icehearts edustaa.

– Mun nähdäkseni Icehearts ry edustaa tarvetta, joka on syytä täyttää erittäin nopeasti.

Voittajia Iceheartsilla ovat lapset.

Teksti ja kuvat: Pekka Luokkala

Tuoreimmat