Helsinki Seagulls hurmaa Korisliigassa

Koripalloseura Helsinki Seagulls pelaa kotipelinsä Töölön kisahallissa.

 

Koripalloseura Helsinki Seagulls on ollut koripallomaailmassa mukana vasta neljä vuotta, sillä seura perustettiin vuonna 2014. Jo heti ensimmäisellä Korisliiga-kaudellaan liigan ainoa helsinkiläisjoukkue ylsi puolivälieriin, mutta kolmannella kaudellaan joukkue voitti pronssia. Tällä hetkellä Seagulls on Korisliigassa komeasti kolmantena.

 

Tuore koripalloseura Helsingissä

 

Syksyllä 2013 Helsingin haasteellista huippukoripallon tilannetta korjaamaan luotiin koripallojoukkue Helsinki Seagulls, joka tunnetaan tuttavallisemmin nimellä Gulls. Joukkue keskittyi miesten kilpakoripallon kehittämiseen ja aloitti toimintansa miesten A-divisioonassa. Edustusjoukkueen päävalmentajana toimii edelleenkin Mikko Larkas, joka valmensi alle 18-vuotiaiden tyttöjen koripallomaajoukkuetta.

 

– Joukkueen runko on jo kasassa ja valmistautuminen aloitettu. Ensimmäisen kauden tavoite on saada joukkue toimimaan ammattimaisesti niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin sekä taistella noususta miesten Korisliigaan. On ollut myös ilo huomata helsinkiläisten koripalloseurojen kiinnostus yhteistyötä kohtaan. Yhdessä tekemällä pystymme varmasti luomaan paremman menestymismahdollisuuden helsinkiläiselle huippukoripalloseuralle, Larkas kertoi basket.fi-nettisivuille syksyllä 2013.

 

Divarista suoraan ylimmälle sarjatasolle

 

Helsinki Seagulls aloitti historiansa ensimmäisen koripallokauden varsin mallikkaasti, kun se voitti kaikki kauden ensimmäiset kymmenen peliään. Joukkueen tavoitteena tuolla kaudella oli I-divisioonan voitto ja Korisliigaan pääsy.

 

Välierässä Seagulls kaatoi Tampereen Pyrintö II:n suoraan kolmessa ottelussa. Finaalivastustajaksi tuli BC Nokia. Divisioonan voittaja pääsisi suoraan Korisliigaan. Mestaruuteen tarvittiin kolme voittoa, ja finaalit päättyivät Gullsin eduksi voitoin 3-1. Ratkaisevan voiton joukkue nappasi Nokialla koripistein 72-85 (40-27). Seagullsin paras pistemies oli yhdysvaltalainen HL Coleman 25 pisteellä ja viidellä levypallolla. Coleman pelaa nykyään Järvenpään Koripalloseurassa (JKS) I-divisioonassa. Tärkeissä roolissa pelasivat myös yhdysvaltalaiset Josh Gonner ja Melvin Baker, joista Gonner heitti 13 ja Baker kahdeksan pistettä.

 

Korisliigaa Helsingissä ei oltu pelattu sitten vuoden 2012, jolloin Torpan Pojat ei talousvaikeuksiensa takia saanut liigalisenssiä. Seagulls perustettiin ToPon edustusjoukkueeksi.

 

Tulokaskausi päättyi puolivälieriin

 

Kaudella 2014-2015 Korisliigan runkosarjan voitti KTP, jota vastaan puolivälieriä tulisi pelaamaan tulokasjoukkue Seagulls. Runkosarjan neljästä kohtaamisesta KTP voitti kolme, Seagulls yhden. Kannatuksen puolelta Seagullsin debyyttikausi Korisliigassa oli menestys, sillä Töölön Kisahallin katsomot olivat tulleet aina melkein täyteen, tapahtumat saivat paljon kiitosta ja urheilullisesti Gulls ylsi minimitavoitteeseen, eli pudotuspelipaikkaan. Seagullsin aseina KTP:ta vastaan ulkomaalaisista vahvistuksista olivat yhdysvaltalaiset Melsahn Basabe (203 cm, 23-v.) ja Deremy Geiger (180 cm, 25-v). Geigerin vahvuuksina olivat heittovoimaisuus ja ratkaisuvalmius, Basaben taas levypallojen otto ja kentällä juoksu niin, että hän tulee vastustajan toimesta usein rikotuksi.

 

Parhaimpana suomalaisena Seagullsilla toimi tuolloin muun muassa Carl ´Kalle´ Lindbom (206cm, 23-v), joka hurmasi syksyllä 2017 Susijengin riveissä koripallon EM-kisoissa Hartwall Arenalla. Lindbom on erittäin hyvä heittämään kolmen pisteen heittoja vastustajan koriin, joten viivalla hän on alituisena pelotteena.

 

Vahvistuksista huolimatta KTP oli puolivälierässä parempi voitoin 3-1, ja Seagulls joutui kesälomille. KTP sai kauden 2014-2015 päätteeksi pronssia.

 

Toisella kaudella lähellä pronssia

 

Seagullsilla oli hyvät lähtökaudet toiseen kauteensa Korisliigassa. Kautta 2015-2016 edeltävissä harjoitusotteluissa pronssimitalit viime kaudella voittanut KTP kukistui Gullsin käsittelyssä ja päävalmentaja Larkas oli tyytyväinen joukkueensa otteisiin.

 

– Tämä ottelu palveli hyvin sarjakauteen valmistautumista. Emme ole vielä valmiita ja 26 menetystä on aivan liikaa, mutta pääsemme hyvistä lähtökohdista aloittamaan kauden, Larkas kommentoi KTP-Basketin nettisivuille antamassaan haastattelussa.

 

Seagulls menetti viime kauden pelaajistaan peräti 26, mutta kovia vahvistuksia oltiin hankittu. Esimerkiksi pelintekijä Antto Nikkarinen, Timo Heinonen ja Marcel Moore, jotka pelaavat Gullsissa edelleenkin.

 

Debyyttikautensa tavoin Seagulls eteni jälleen puolivälieriin, tällä kertaa vastustajaksi tuli Kauhajoen Karhu. Ratkaiseva viides ottelu päättyi lopulta Gullsin eduksi jatkoajalla lukemin 82-80. Ratkaisevan vapaaheiton heitti Nanayaw Awuah-Addae.

 

Välierässä Seagulls kohtasi Tampereen Pyrinnön. Ratkaisevassa seitsemännessä välieräpelissä Pyrintö oli parempi ja eteni finaaliin. Seagulls saisi pelata vielä pronssimitalista BC Nokiaa vastaan, jonka Gulls voitti I-divisioonan finaaleissa keväällä 2014. Lopulta mitalit menivät nokialaisille lopputuloksella 69-66 (38-33). Tämä kausi oli mennyt helsinkiläisiltä selvästi paremmin kuin debyyttikausi, mutta onnistumista ei mitalin muodossa vielä tullut.

 

Kolmas kausi päättyy ensimmäiseen mitaliin

 

Kolmannella kaudellaan Seagulls eteni kahden aiemman kauden tavoin jälleen pudotuspeleihin. Tällä kertaa puolivälierässä oli vastassa Kouvot, jonka Gulls päihitti vieraissa ratkaisevan ottelun jatkoajalla 94-88 (43-27, 72-72, 79-79). Seagullsilta loistivat pelintekijä Antto Nikkarinen ja yhdysvaltalaissentteri Devonte Upson, joka edustaa nykyään koripalloseura Raplaa Viron liigassa. Upson operoi tupla-tuplan 13 pisteellä ja 13 levypallolla. Saman teki myös yhdysvaltalaislaituri Jason Conley.

 

Välierissä Seagulls pelasi Joensuun Katajaa vastaan. Ratkaisevaksi osoittautuneessa välierän viidennessä ottelussa Mehtimäen Jäähallilla, Katajan kotikentällä, kotijoukkue eteni finaaliin lopulta 91-71 (42-37) -voitolla. Seagulls pyristeli vielä mukana puoliajalle viiden pisteen iskuetäisyydellä, mutta Katajan kolmannen jakson heittoshow oli Gullsille liikaa.

 

Yhdysvaltalaishyökkääjä Raymond Cowels toi Seagullsin vielä 14 pisteen päähän, mutta kokeneen maajoukkuepelaajan Teemu Rannikon ja Ilari Seppälän johdolla Kataja karkasi voittoon. Kauden päätteeksi Kataja juhli Suomen mestaruutta. Finaalipaikka jäi Gullsilta haaveeksi ja edessä oli pronssipeli Kauhajoen Karhuja vastaan, jonka Gulls voitti viime kaudella puolivälierissä.

 

Töölön kisahallissa pelatussa pronssikamppailussa himmeimmät mitalit vei itselleen ensimmäistä kertaa Helsinki Seagulls komealla 93-77(38-36) -kotivoitolla.

 

Pronssivoiton takuumiehinä toimi muun muassa puolivälierissä loistanut Jason Conley, jonka donkin myötä kymmenen sekuntia ennen päätössummeria ottelun loppulukemiksi kirjattiin 93-77. Ottelussa loistivat myös viisi pistettä ja 16 koriin johtanutta syöttöä tehnyt Antto Nikkarinen ja Gerald ’Junnu’ Lee Jr., joka hoiteli Karhun sisäpuolustuksen 20 pisteen edestä. ’Junnu’ Lee oli mukana myös koripallon EM-kotikisoissa Helsingissä syksyllä 2017. Mitali oli Gullsille Korisliigassa ensimmäinen.

 

Helsinki Seagulls on parantanut kausi kaudeltaan peliään. Ensimmäisellä kaudellaan ’noutaja’ tuli jo puolivälierissä, toisella kaudella menetettiin pronssimitalit ja kolmannella kaudella mitalit saatiin kotiin. Minkä väriset mitalit odottavat nousujohteista Gullsia tällä kaudella? Pronssiset, hopeiset vai kenties kultaiset?
Teksti ja kuva: Pekka Luokkala

Lähteet: wikipedia.com, savonsanomat.fi, suomikoris.com, pallomeri.net, yle.fi/urheilu, basketball.eurobasket.com, hs.fi

 

 

 

 

 

 

 

Vastaa

Tuoreimmat