Ennakkojuttu: Leijonalegenda Juhani Tamminen Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueen olympiataipaleesta: ”Suomalaisittain näyttää aika hyvältä”

Leijonalegenda Juhani Tammisen mielestä Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueella on entistä parempi mahdollisuus saavuttaa olympiamitali nyt, kun NHL ei lähetä pelaajiaan olympialaisiin.

 

Muun muassa Suomen jääkiekkomaajoukkueen kapteenina ja Sveitsin ja Ranskan jääkiekkomaajoukkueen päävalmentajana toiminut Juhani ’Tami’ Tamminen antoi oman ennakkoarvionsa Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueesta tulevissa Pjongjangin talviolympialaisissa helmikuussa 2018. Tamminen oli mukana GoWinter Expo-messuilla Messukeskuksessa, Pasilassa 3.-5.marraskuuta.

 

Mahdollisuus olympiamitaliin parempi kuin viime vuosina

 

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue on voittanut 2000-luvulla käydyissä talviolympialaisissa eniten mitaleita kuin mikään muu maa: 2006 Torinossa hopeaa, 2010 Vancouverissa ja 2014 Sotshissa pronssia. Mitalijatkumo näyttää Juhani Tammisen mielestä hyvältä nyt, kun ammattilaisliiga NHL:stä ei tule lainkaan pelaajia olympialaisiin. Tamminen oli myös mukana tilaisuudessa, jossa Suomen joukkue valittiin Karjala-turnaukseen. Todennäköisesti suurin osa turnaukseen valituista pelaajista tulee pelaamaan myös olympialaisissa.

 

– Se konsepti on viisas. Ne ymmärtää, että Venäjän turnaus, niin kuin ensin tämä Karjala-turnaus, ne on tällaisia steppejä matkalla olympiakisoihin, Tamminen toteaa.

 

– Mä oon itsekin sekä pelannut olympiakisoissa, että valmentanut siellä, niin nämä turnaukset ovat tärkeitä asioita. Tämä joukkue tarvitsee yhteisiä kokemuksia, kun aikaa on pirun vähän. Voin sanoa ihan suoraan, että näin suomalaisittain näyttää aika hyvältä.

 

Tavoitteena tulla mitali kaulassa kotiin

 

Lauri Marjamäen ensimmäinen kausi Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueen päävalmentajana ei sujunut mallikkaasti. Viime kauden aloittaneessa jääkiekon World Cupissa pelkkiä tappioita ja turnauksen viimeinen sija, koko EHT-turnauksessa 12:sta pelistä viisi voittoa ja jääkiekon MM-kisojen neljäs sija.

 

– Nyt tarvitsisi tulla mitali kaulassa sieltä olympialaisista pois, Tamminen painottaa.

 

Tammisen mielestä kysymys ei kuulu siitä, pelaako hyvin vai huonosti, vaan siitä, että voittaako pelin.

 

– Marjamäen joukkueella Pariisi ehkä pahimpana esimerkkinä. Niillä on ollut vaikeuksia voittaa, kun turnauksessa tulee aina sellainen ’tärkeä peli’, joka yleensä tarkoittaa, että pääseekö neljän joukkoon, niin ne on yleensä jäätyneet niissä peleissä.

 

Kun Suomen joukkueeseen Karjala-turnausta varten on varattu luottomiehiä, esimerkiksi kokenut puolustaja ja Kärppä-kapteeni Lasse Kukkonen, onnistumisen mahdollisuus kisoissa on tällä tavalla Tammisen mukaan mahdollisimman suuri.

 

Suomen vahvuus joukkuepelaamisessa

 

Suomella on Tammisen mielestä tasainen joukkue, jonka vahvuutena on yhteinen joukkuepelaaminen.

 

– Näin ollen ei ole mitään isoja tähtiä. Vastaavasti se on erittäin homogeeninen joukkue, se on hyvähenkinen joukkue. Siihen sitten tietysti Marjamäki ja kumppanit pyrkii.

 

Hyvällä hengellä ja yhteen pelaamisella mennään Tammisen sanoin vielä pitkälle, mutta se edellyttää jääkiekkojoukkueen tärkeimmän pelaajan, maalivahdin onnistumisen.

 

– Jos meidän maalivahti tai maalivahdit onnistuvat, me ollaan jo aika lähellä mitalia, Tami uskoo.

 

Oikeista peleistä voitot

 

Tamminen ei lähde vielä ennakoimaan Suomen lopullista sijoitusta Pjongjangin olympialaisissa.

 

– Tämän turnauksen toinen nimi on ’win the right games’, voita oikeat pelit. Joka turnauksessa tulee ensin alkulohko, sitten ruvetaan lohkossa vetämään vastakkain. Alkaa tämä niin sanottu playoff-vaihe, se tarkoittaa, että nämä pelit, on just näitä ’right games’. Jos sä voitat oikeat pelit, mahdollisuudet paranevat, Tamminen kertoo.

 

Juhani Tamminen uskoo, että Marjamäki on pikkuhiljaa oppinut ne taidot, kuinka ’ratkaisupeli’ valmistetaan.

 

– Löytää siihen oikea maalivahti, löytää siihen oikeat kokoonpanot, kaikki nämä. Uskon, että nyt ne ovat viisastuneet. Pariisi, niin kuin me kaikki muistetaan, meni ihan päin helvettiä.

 

Teksti ja kuva: Pekka Luokkala

Vastaa

Tuoreimmat