Elokuva-arvostelu: Pelledemoni terrorisoi pikkukaupunkia Yhdysvalloissa

Se-elokuva oli viime viikonlopun katsotuin elokuva 124 217:lla katsojalla Suomen elokuvasäätiön mukaan./Finnkino.

Andrés Muschiettin ohjaamassa elokuvassa pellen hahmossa esiintyvä demoni kylvää kauhua pienessä Derryn kaupungissa, Yhdysvalloissa.

 

Se, kauhuelokuva, ohjaaja: Andrés Muschietti, pääosissa Jaeden Lieberher, Sophia Lillis, Bill Skarsgård. Kesto 134 minuuttia, K16, *****

 

Se perustuu yhdysvaltalaiskirjailija Stephen Kingin vuonna 1986 julkaistuun samannimiseen kirjaan.

 

Elokuvan juoni on hyvin selkeä: Derryn kaupungissa asusteleva demoni (Bill Skarsgård) tulee 27 vuoden välein Derryyn sieppaamaan lapsia, jotta hän voi syödä heidät säilyäkseen hengissä. Kun Bill Denbroughin (Jaeden Lieberher), pikkuveli Georgie Denbrough (Jeremy Ray Taylor) katoaa, Bill lähtee ystäviensä kanssa etsimään tätä, vaikka Billin vanhemmat uskovat Georgien jo kuolleen.

 

Loistavan Bill Skarsgårdin esittämästä demonista, joka on elokuvassa Pennywise-klovnin hahmossa, tulee väistämättä mieleen lasten hyväksikäyttäjät. Yrittäessään olla eräälle lapselle mieliksi Pennywise ei vaikuta ollenkaan pelottavalta, mutta paljastaessaan todellisen ulkomuotonsa, Pennywise sai allekirjoittaneen peittämään silmänsä kauhulta katsomossa. Silmien peittelyä jatkui aina, kun tämä ratkiriemukas pelle tuli ’viihdyttämään’ lapsia.

 

Kyllä, elokuva oli suurimmaksi osaksi pelottava, joten säikyttelymielessä Se toimi oikein hyvin. Kauhun lisäksi elokuva sai myös nauramaankin. Peruskouluikäisten muodostaman ’Luusereiden kerhon’ toiminnan seuraaminen oli välillä hauskaa, koska Finn Wolfhardin näyttelemän Richie Tozierin kaksimieliset vitsit ja kaverusten muutkin kommellukset saivat yleisön välillä hihittelemään.

 

Elokuva on myös melko jännittävä, kun selvitetään, miksi lapsia katoaa Derryssä niin paljon. Jännittävyyttä tuo myös lasten pakoilu pahamaineiselta kiusaajajengiltä, joka käytännössä yrittää rääkätä uhrinsa henkihieveriin. Katsoja siis todennäköisesti jännittää lasten puolesta. Pääsevätkö he ehjänä perille, ja miten kiusaajajengin ja Luusereiden kerhon välisessä kaksinkamppailussa mahtaa käydä?

 

Kauhun ja komedian lisäksi Se oli osittain myös melko surullinen. Kiusaamiskohtaukset tuntuivat todella ahdistavilta, koska kiusaaminen ei ole lainkaan kivaa, ja kirjoittajalla on omakohtaista kokemusta kiusatuksi tulemisesta. Surua elokuvaan tuo myös Sophia Lilliksen näyttelemän Beverly Marshin hyväksikäyttö. Kiljumisen ja naurun lisäksi elokuvan aikana saattaa vierähtää muutama kyynelkin.

 

Se on elokuvana siis varsin monipuolinen kokemus, koska kauhun lisäksi elokuvassa on hyvin esillä jännitystä, komediaa ja draamaa. Jokaiselle on siis jotakin: Kauhun ystäville karmivaa kauhua, komediaa rakastaville hupaisia kohtauksia, trillerin ystäville hyytävää jännitystä, ja draaman ystäville herkkiä hetkiä. Se-elokuva on siis erittäin monipuolinen elokuvakokemus, joten voin suositella Sitä kaikille 16-vuotta täyttäneille, joilla on hyvät hermot.

 

P.S

Jos pelkäät pellejä, etkä pidä heistä yhtään, en suosittele katsomaan tätä kyseistä leffaa. Leffan katsottuasi pellefobia voi nimittäin kasvaa…

 

Se-elokuvan traileri: https://www.youtube.com/watch?v=mxmniMGhL0I

 

Teksti: Pekka Luokkala

Lähteet: https://fi.wikipedia.org/wiki/Se_(vuoden_2017_elokuva)#Roolit

http://www.finnkino.fi/Event/302316/

http://ses.fi/ajankohtaista/ajankohtainen/?tx_ttnews%5BbackPid%5D=5&tx_ttnews%5Btt_news%5D=1489&cHash=acf7906b4ab823eeb125aaa8aaceefba

 

Kuva: http://ihorror.com/poster-upcoming-trailer-news/

 

 

Vastaa

Tuoreimmat