Cyan Kicks todistaa, että rock ei ole kuollut – Tyylistä tinkimättä vuoteen 2018

 

Vaihtoehtorock-bändi Cyan Kicks julkaisi ensisinkkunsa Feathers heinäkuussa. Ranka Kustannuksen sainaama bändi tekee biisejä ahkerasti, ja debyyttialbumin on määrä tulla ulos vuoden 2018 syksystä. Feathers on synnyttänyt hyvän pöhinän, sillä sitä on kuunneltu Spotifyssa yli 100 000 kertaa. Missä ja miten bändin magia syntyy?

 

Kitaristi Niila Perkkiö vastaa myös tuotannosta. Taka-alalla rumpali Pietari Reijonen ja basisti Leevi Erkkilä paneutuvat luureihinsa.

 

Helsinki-Malmin lentokentän välittömässä läheisyydessä sijaitsee Cyan Kicksin treenis. Bussi jättää minut varsin teolliseen ympäristöön. Treeniksen kadulta löytyy paljolti teräsalan yrityksiä. Jossakin näiden hallien syövereissä syntyy kuitenkin siis musiikkia.

 

Liukasteltuani pimeydessä viimein oikeaan osoitteeseen minut vastaanottaa bändin kitaristi ja biisintekijä Niila Perkkiö. Pikakahvit kuppiin ja suuntaamme treenikselle.

 

Piskuisessa studiossa valmistuu Cyan Kicksin musiikki. Perkkiö kuvailee bändin musiikkia kansainväliset standardit täyttäväksi alternative rockiksi.

 

– Tuo oli muuten helvetin hyvin sanottu, komppaa bändin basisti ja taustalauluvastaava Leevi Erkkilä.

 

Perkkiön sekä bändin laulaja Susanna Saarisen yhteinen matka samassa bändissa alkoi kuusi vuotta sitten. Kun ennen Fuse! -nimellä toiminut yhtye alkoi kehittää soundiaan uuteen suuntaan, tuli nimenvaihdos myös ajankohtaiseksi.

 

Erkkilän mukaan bändin lopullinen ja toimiva kokoonpano löytyi vuoden 2016 syksyllä. Myös suurin osa biiseistä syntyi kyseisenä kesänä.

 

– Tehtiin tosi iso kasa biisejä kesällä 2016. Rakennettiin sitten semmoinen promo-paketti ja lähestyttiin lukuisia levy-yhtiöitä tän vuoden alussa. Muutamatkin kiinnostuivat, esimerkiksi Briteistä oli pari tarjolla, Perkkiö kertaa matkaa levytyssopimukseen.

 

– Tuntuu, että lopulta se prosessi oli aika nopea. Ranka Kustannukselta saatiin hyvää vastakaikua jo ensimmäisessä palaverissa, joten kirjoitettiin diili toukokuussa ja Feathers saatiinkin ulos sitten jo heinäkuussa, muistelee rumpali Pietari Reijonen.

 

Feathers upposi hyvin niin Ranka Kustannuksen toimitusjohtajaan Riku Pääkköseen kuin yleisöönkin. Alta kannattaa tarkastaa biisiin tehty varsin mystinen sekä värikäs musiikkivideo.

 

 

– Se tuntuu edelleen menevän hyvin kaupaksi jengille Spotifyssa, vaikka vielä ei ole tullut lisää uutta musaa ulos, Perkkiö pohtii.

 

– Niin ja jengi kuuntelee sitä globaalisti: ei vain Suomessa, Erkkilä huikkaa väliin.

 

Biisi on herättänyt kiinnostusta muun muassa Ruotsissa, Saksassa, Briteissä ja Yhdysvalloissa.

 

Yhdysvaltalainen uuden musiikin verkkojulkaisu Lemonade Magazine on myös huomioinut Cyan Kicksin ja spekuloi bändin olevan potentiaalinen, suuri vientitoivo suomalaiselle musiikille.

 

Tammikuussa seuraava single-julkaisu

 

Pietari Reijonen, Niila Perkkiö, Susanna Saarinen ja Leevi Erkkilä muodostavat Cyan Kicksin.

 

Cyan Kicks maustaa vaihtoehtorockiaan elektronisella äänimaailmalla. Perkkiö mainitsee, että kyseistä musiikkia ei tehdä paljon tällä hetkellä Suomessa.

 

Muu bändi nimeää Perkkiön bändin aivoiksi. Lyriikat lähtevät myös hänen kynästään.

 

– Hirveän tylsä vastaus sanoa, että Feathers kertoo ihmissuhteista, Perkkiö toteaa.

 

– Kesä 2016 oli täynnä vähän kaikenlaista ihmissuhdekoukeroa ja eroa. Siitähän ne lyriikat juontaa, Saarinen täydentää.

 

Feathers on antanut hyvän ensimaun siitä, mitä luvassa on.

 

– Jengi selvästi kyllä odottaa uutta musiikkia, Saarinen miettii.

 

Sitä on luvassa varsin pian tammikuussa, kun seuraava single Gasoline ilmestyy. Biisin on tuottanut lukuisten artistien ja bändien kanssa yhteistyötä tehnyt tuottaja Jonas Olsson.

 

– Se vasta hyvä biisi onkin! bändi nauraa yhdessä.

 

Tämän jälkeen seuraavan biisin tulisi ilmestyä nopeammalla aikavälillä. Ennen debyyttialbumia ideana on julkaista muutama single.

 

Aika menee studiossa

 

Koska suurin aika menee nyt biisien viimeistelyssä studiolla, pitää bändi keikat toistaiseksi minimissä. Debyyttialbumin valmistuminen on prioriteettina.

 

– Alkuvuodelle on hieman keloissa keikkoja. Meillä on myös hyvä keikkamyyjä parhaillaan hakusessa, Saarinen sanoo.

 

Cyan Kicks panostaa täysillä live-esiintymiseensä ja palaute onkin ollut sen mukaista.

 

– Tavoitteena on menevä show! Erkkilä kommentoi.

 

– Meillä on todella kova live-energia. Lavalla tapahtuu tosi paljon. Treeneissäkin kyllä katsotaan, miten liikutaan. Annetaan keikoilla kyllä kaikkemme ja tosi hyvää palautettakin ollaan saatu, Saarinen miettii hymyillen.

 

Tyylistä ei tingitä

 

Biiseihin eläytyminen lähtee hyvin myös treeniksellä.

 

Reijonen on poistunut takavasemmalle eli tarkemmin treeniksen syövereihin kasaamaan rumpusettiään. Sneak peak bändin lavaenergiaan on tarjolla hetken kuluttua.

 

Sitä ennen on kuitenkin vielä keskusteltava bändin tulevaisuudesta vientitoivona. Bändi ei ole koskaan harkinnut suomen kieltä laulukielenään, ja he tähtäävätkin nimenomaan ulkomaille.

 

– Kovalla työnteolla pystytään viiden vuoden sisään kiertää klubeja Euroopassa. Siinä ois semmonen hyvä etappi. Vaikka puhutaan, että rock-musa on kuollut, niin kyllä niitä kuuntelijoita tulee koko ajan lisää. Nuoretkin kuuntelee tosi paljon, Perkkiö piristää kyynistyneintäkin rock-diggaria.

 

– Haasteita tällä alalla on todella paljon. Ei tätä kukaan järkevä ihminen tekis, jollei ois hirveetä halua ja intohimoa tätä tekemistä kohtaan, sanelevat Perkkiö ja Erkkilä yhdestä suusta.

 

Erkkilän mukaan ala on arvaamaton eikä aina voi tietää, mitä on seuraavan nurkan takana.

 

– Universaalisti suurin haaste on saada isoimmat toimijat vakuuttumaan siitä, että tällaiseen musaan kannattaa panostaa – mutta ei me siitä muuta kuin sisuunnuta entistä enemmän, jatkaa Perkkiö.

 

– Pitää olla hetkessä kiinni. Joku vois sanoa, että me tehdään vanhaa musaa, mutta enemmän se on sitä, että me murretaan ennakkoluuloja koko ajan.

 

Ymmärrystä löytyy heitäkin kohtaan, jotka valitsevat niin sanotusti helpomman tien vaihtamalla vaikkapa genreään myyvempään.

 

– Me vaan halutaan tehdä tätä juttua. Sydämestä se tekeminen tulee, päättävät Perkkiö ja Saarinen yhdessä.

 

Cyan Kicks tykittää biisiään Feathers.

 

Bändi todistaa kommentin todeksi vetämällä Feathersin treeniksen hämärässä. Vaikka vain minä olen paikalla sivustaseuraajana, eläytyy Cyan Kicks touhuun kuin vetäisi isommallakin areenalla huutavalle yleisölle.

 

Ja nehän ne lopulta siintävät jokaisen rokkarin unelmissa – isot areenat.

 

Artikkelikuva: Janica Lönn/StormArts

 

Teksti ja kuvat: Riikka Möhkölä

 

Vastaa

Tuoreimmat