Broflaket vaviskaa! Yeboyah ei säästele ensijulkaisussaan

 

Rebekka Yeboah on nuoreen ikäänsä nähden kerennyt monenlaista: hän on bloggaaja-malli-tanssija, joka on muun muassa toiminut keikka-DJ:nä amerikkalais-räppäri Princess Nokialle viime kesän Flow Festivalilla. 21-vuotias nainen julkaisi juuri ensimmäisen biisinsä Broflake Yeboyah-artistinimen alla.

 

 

Marraskuussa Yhdysvalloista parin kuukauden matkalta palannut Yeboah hymyilee leveästi La Torrefazionessa Aleksanterinkadulla.

 

– Hyvin menee! Jenkeissä tosiaan tuli oltua nyt pari kuukautta ja nyt fiilistelen tätä musahommaa ja odottelen joulua.

 

Musiikki on ollut pitkään olennainen osa Yeboyahin elämää. Hän on soittanut kymmenen vuotta klassista pianoa, laulanut kuorossa ja käynyt musiikin teoriatunneilla. Jopa kannelta on tullut soitettua muutaman vuoden verran.

 

– Tanssista tuli jossain vaiheessa ykkösjuttu, mutta on se musa pysynyt siinä aina mukana. Olikohan se jotain 2015, kun aloin tehdä DJ-keikkoja.

 

Sini Sabotagen tuplaajana sekä keikka-DJ:nä Yeboyah toimi noin puolitoista vuotta. Tuona aikana hän pääsi myös fiittamaan Sabotagen Friikki-biisille.

 

Toukokuussa Yeboyah päätti alkaa tehdä omaa keikkaa täydellä sydämellä.

 

– Varmaan isoin keikka, jonka tein, oli toi Flown Princess Nokian keikka. Mun vanha ystävä Emma Kemppainen laitto tekstaria, että lähdenkö mukaan ja mä olin viel ihan unenpöpperössä et JOOOOOOOOOO CAPS LOCK CAPS LOCK, nainen nauraa.

 

– Kuulemma Princess Nokialla oli muutenkin ollut juttuna tuoda rodullistettuja naisia esiin, joten olivat pohtineet että mä voisin olla oiva vaihtoehto.

 

Broflake = velihiutale?

 

Viikkoa ennen matkaansa Yhdysvaltoihin syntyi ensimmäinen julkaistu biisi Broflake.

 

– Olin yhdessä tapahtumassa ja tapasin siellä pari broflakea ja kun tulin kotiin, kirjoitin tän biisin yhdessä yössä. Se oli semmoinen tunteenpurkaus paperille. Sitten kävin viel studiolla äänittää sen ja lähdin Jenkkeihin.

 

Matkallaan hän tapasi suomalais-amerikkalaisen valokuvaajan Santi Foxin, joka ehdotti musiikkivideon kuvaamista. Visuaalisuus on tärkeää Yeboyahille, joten alla oleva video tukee biisiä.

 

 

Marraskuussa Yeboyah vielä pohti biisin julkaisua.

 

– Sain frendeiltä paljon neuvoja. Lopulta en halunnu miettiä liikaa. Tää oli oikeesti aika ex tempore -juttu!

 

Joillekin termi broflake saattaa vaatia googlaamista. Kirjoittajalle itselleen mukaan lukien. Mistä Yeboyahin mielestä termissä on kyse?

 

– No sehän on nettitermi, että niistähän on aina vähän monenlaisia tulkintoja. Mä koen, et tässä biisis sen saa ite tulkita, miten haluu. Se on sellanen tunnepohjainen biisi: jos siitä tulee voimaannuttava fiilis, niin siistiä, jos tulee ärsyyntynyt olo, niin miksi? Broflake meinaa ainakin mulle sellasta ihmistä, joka ei osaa kattoo sen oman perspektiivin ulkopuolelle ja saattaa meuhkaa oikeuksistaan, mut ei kuitenkaan oo valmis niihin vaadittaviin muutoksiin. Sen aika väkevästi ilmaisen siinä biisissä.

 

 

Rento unelmoija

 

Yeboayahille on tärkeää, että hänen musiikissaan on sanomaa.

 

– Se tulee mulle kyllä aika luonnostaan. Oli se sitten mitä hyvänsä taidetta… Ehkä se on tää nuoruus, et on oltava jotenkin merkityksellinen. Genreistä mä oon tosi avoin. Kuuntelen edelleen tosi paljon klassista musaa. Rumpuhommia mä haluaisin alkaa harjottelee! Rummut on vaan niin siisti instrumentti.

 

Turhia paineita ei kannata ottaa. Nuori nainen osaa suhtautua elämään ja musiikkiinsa rennosti.

 

– Pienestä asti musiikin tekeminen on ollut unelmana, mutta jossain vaiheessa se semmoinen salainen unelma. En kokenut olevani tarpeeksi hyvä. Nyt oon kuitenkin ymmärtänyt, et kunhan vaan tekee sitä, mitä rakastaa ja ei satuta sillä ketään muuta, niin miks sitä ei tekis. Yhtä hyvin mä voisin tehdä jotain, mitä en rakasta ja kusta sen.

 

Hyvällä energialla tulevaan

 

 

Ovella kolkuttavalta vuodelta 2018 Yeboyah odottaa paljon.

 

– Ollaan buukattu paljon DJ-keikkoja. Ootan kyl tosi paljon ensi vuotta, mutta enemmän sillein energiallisesti, koska nyt on vaan niin hyvä fiilis päällä. Kesän vietän kyllä Suomessa, mutta jos sitten taas syksystä lähtis jonnekin reissuun. Emmä tiiä! En oikeastaan suunnittele yhtään mitään. Paitsi nyt tietty keikkojen ympärille.

 

Ensimmäinen biisijulkaisu on synnyttänyt sekin jo keikkapyyntöjä.

 

– Yllätti ihan täysin, et yhden biisin tiimoilta tuli aika paljoki jo keikkapyyntöjä. Vedän Broflaken virallisesti ekan kerran Valkoisessa salissa Locals-klubilla tammikuussa. Myöhemmälle keväälle on sitten mietitty räp-dj -fuusiokeikkoja.

 

Fiilispohjalla etenevä nainen kertoo kirjoittaneensa biisejä enemmänkin, mutta antaa tulevan vuoden näyttää, mihin tie vie.

 

Varmaa on, että median huomionkin biisillään herättänyt Yeboyah on nimi, joka kannattaa painaa mieleen.

 

Teksti ja kuvat: Riikka Möhkölä

 

Vastaa

Tuoreimmat