Helsingin Vallilassa sijaitseva Dallapénpuisto täyttyy hetki hetkeltä, kun Asunnottomien yön päätapahtuma pian starttaa. Tapahtumasta löytyy toimijoita, kuten VVA Ry, Punainen Risti, Kela, Ehyt Ry sekä Pelastusarmeija. Tarjolla on muun muassa asumisneuvontaa, vaatetusta sekä ruokaa ja juomaa. Illan laaja ohjelmalista takaa jos jonkinlaista toimintaa.

Ihmiset kerääntyvät Dallapénpuistoon odottamaan Asunnottomien yön päätapahtuman alkua.

Paikalla ovat muun muassa VVA Ry, Punainen Risti, Kela, Ehyt Ry sekä Pelastusarmeija.

Tapahtuman avasi Helsingin ensimmäinen pormestari ja entinen asuntoministeri Jan Vapaavuori. Puheenvuoronsa jälkeen keskustelimme Vapaavuoren kanssa Asunnottomien yöstä sekä asunnottomuudesta itsessään.

Päätapahtuman avaa puheenvuorollaan Helsingin pormestari ja entinen asuntoministeri Jan Vapaavuori.

“Aina ollaan vakavalla fiiliksellä, kun on tämän tyyppisestä tapahtumasta kyse. Siitä huolimatta, että olemme vauraampia kuin ehkä koskaan ennen, ei ongelmat tästä yhteiskunnasta ole poistuneet,” kertoo Vapaavuori.

Mitkä ovat tapahtuman päätavoitteet?

“Ennen kaikkea muistuttaa asunnottomuuden merkityksestä. Yhteiskunnassa on monen tyyppisiä ongelmia ja keskustelun aiheet vaihtuvat salamannopeasti asiasta toiseen. Sen takia on tärkeätä muistuttaa ihmisiä siitä, että tällainen iso haaste on edelleen osittain ratkaisematta,” kertoo Vapaavuori.

“Tietysti tapahtumalla on myös yhteisöllinen merkitys. Omalla tavalla kootaan kasaan ihmisiä, jotka tekevät työtä asunnottomuuden vähentämiseksi, mutta myös itse asunnottomia. Tämä vähintään on hetki, jolloin heitä kuunnellaan.”

Helsingin asunnottomuustilanne kymmenen vuoden kuluttua

“Toivon, että pitkäaikaisasunnottomuutta oltaisiin edelleen saatu vähennettyä, sillä se on raain asunnottomuuden muoto. Tilapäinen asunnottomuus taas on hankalampi asia, sillä kaupunki kasvaa koko ajan kovaa tahtia. Yritetään keskittyä siihen ytimeen, eli hankalimpaan osaan asunnottomuutta,” kertoo Vapaavuori.

Paneelikeskustelussa vastattiin asunnottomuuden keskeisiin kysymyksiin

Pormestari Jan Vapaavuoren puheenvuoron jälkeen nähtiin ja kuultiin imitaattori Tuomo Heikkilää. Heikkilän jälkeen vuorossa oli paneelikeskustelu, jossa paikalla keskustelemassa olivat muun muassa vasemmistoliiton Silvia Modig, SDP:n Antti Rinne, asuntoministeri Kimmo Tiilikainen sekä vihreiden Maria Ohisalo. Keskustelussa kuultiin niin yhteneväisiä kuin eroaviakin mielipiteitä.

Pormestari Jan Vapaavuoren puheenvuoron jälkeen päästiin seuraamaan paneelikeskustelua.

Paneelikeskustelussa esille nostettiin kysymyksiä kuten; Miten asunnottomuutta tulisi vähentää? Miten pitkäaikaisasunnottomuutta ennaltaehkäistään? Tuleeko hajasijoitettujen asuntojen määrää lisätä?

Asunnottomien yö houkuttelee myös opiskelijoita

Paikalle olivat saapuneet sosionomiopiskelijat Teija, 26 ja Saara, 25.

Sosionomiopiskelijat Teija, 26 ja Saara, 25.

“Tulimme tänne osalta opintojen kautta, mutta myös omasta kiinnostuksesta tapahtumaa kohtaan,” kertovat Teija ja Saara.

”Yhteiskunnan epäkohdista tulee puhua”

Annika, 33 on ollut asunnoton ja vaikka katto pään päällä tällä hetkellä on, ei asunnottomuutta tule unohtaa.

“Mielestäni on hyvin tärkeätä järjestää tämän kaltaisia tapahtumia ja niitä tulisikin järjestää enemmän. Yhteiskunnan epäkohdista tulee puhua,” kertoo Annika.

Henkilön nimi on muutettu yksityisyydensuojan vuoksi.

Apua on tarjolla sitä tarvitseville

Ehkäisevä päihdetyö Ehyt Ry on paikalla tarjoamassa muun muassa lapasia, villasukkia ja jalkineita niitä tarvitseville. Ihmisille lahjoitettiin myös muuta vaatetusta. Säästä huolimatta työntekijät olivat hyvällä tuulella auttamassa ihmisiä.

Ehkäisevän päihdetyön Ehyt Ry:n työntekijät.

Pienikin teko voi olla suuri

Itse koen tapahtuman erittäin tärkeäksi. Suomen kaltaisessa hyvinvointivaltiossa suuretkin ongelmat unohtuvat helposti. Suurimmalle osalle meistä katto pään päällä, puhtaat ja ehjät vaatteet sekä ruoka ovat itsestäänselvyyksiä. Tätä se ei kuitenkaan ole kaikille. Yhteiskunnan epäkohdista ei tule vaieta, vaan ne on tuotava esille. Ei unohdeta avun tarpeessa olevia – pienikin teko voi olla suuri.

Toimittaja & Valokuvaaja: Sofia Väänänen

4 Responses to Asunnottomien yö ja Helsingin pormestari Jan Vapaavuori: “Asunnottomuuden kaltainen iso haaste on yhä osittain ratkaisematta”

Tuoreimmat