Asumisen ohjaaja Mirri Palamaa auttaa asunnottomia Katto-Kotien Villenpirtissä

Olen kävellyt aivan liian pitkälle. Google Maps ei ole lainkaan kartalla, joten soitan haastateltavalleni, että myöhästyn varmasti. Mutta hätä ei ole tämän näköinen! Pian valkoinen Yaris nappaakin minut matkaan tien poskesta ja saavumme nopeasti toimistolle. Pääsemme siis aloittamaan haastattelun ajallaan. Varsin avuliasta, voisi sanoa. Mutta sellaista luonnetta varmasti kaivataankin asumisen ohjaajalta Mirri Palamaalta.

Katto-Kotien toimisto sijaitsee VIllenpirtin pienkerrostalossa. Mirri päivystää paikalla päivisin.

Katto-Kodit Oy:n toimisto sijaitsee lähellä Vehkalan asemaa Vantaalla Villenpirtissä, joka on kaksikerroksinen pienkerrostalo. Mirri on työskennellyt Katto-Kodeilla noin kaksi vuotta.

– Aikaisemmin olen toiminut lastenhoitajana ja kymmenen vuotta tein kirjanpidon töitäkin. Ammatiltani olen lähihoitaja ja kun tilaisuus tarjoutui, lähdin opiskelemaan mielenterveys- ja päihdealaa. Tänne päädyin töihin ystävän kautta.

Katto-Kodit tarjoaa tilapäistä asumisratkaisua vantaalaisille kodittomille.

– Kysyntä on tällä hetkellä todella kova. Joudumme myymään paljon ei oota. Villenpirtin asunnot ovat kolmen hengen soluasuntoja, ja lisäksi meillä on kaksi perheasuntoa. Perheasunnoissa on omat wc- ja suihkutilat, mutta soluasunnoissa asuvilla kyseiset tilat ovat yhteiset. Yläkerrasta löytyy keittiö ja yhteinen olohuone.

Villenpirtin lisäksi asumispalvelua tarjotaan Helsingin Konalassa. Katto-Kodeilla on asunnottomien talojen lisäksi myös kaksi päihdekuntoutujien taloa Itä- ja Länsi-Pakilassa.

– Vuokraamme myös niin sanottuja tukiasuntoja. Niitä on kahdeksan kappaletta esimerkiksi Järvenpäässä ja Vantaalla 20.

Kiirettä pitää, sillä Mirrillä on Villenpirtissä vastuullaan 21 asukasta. Työkaverit ovat Mirrin tapaan lähihoitajia tai sosionomeja. Asukkaat ovat pääosin nuoria ja monet ovat alle 25-vuotiaita.

Päihteettömyys avainasemassa

Mirrin päivät koostuvat uusien, mahdollisten asukkaiden haastatteluista sekä tukitapaamisista.

– Yleensä yhteydenotto tulee sosiaalityöntekijältä, koska asuminen meillä vaatii sosiaalitoimen hyväksyntää.

Usein ensimmäiset kaksi viikkoa ovat niin sanottua kriisiaikaa, jonka aikana asukas ei maksa mitään. Asukkaalle tehdään palveluntarpeenkartoitus, jossa arvioidaan, kuinka paljon henkilö tarvitsee tukea. Yleensä tavataan kerran viikossa, mutta jotkut pärjäävät myös yhdellä tapaamisella kuukaudessa. Vuokra määräytyy tuen määrän perusteella.

Ilmoitustaululla lukuisat muistilaput ja esitteet vaihtavat paikkaa.

Työhön kuuluu valtavasti myös erilaista selvitystyötä.

– Olen mukana asukkaiden oman asunnon hakuprosessissa. Minulta saa kysyä apua oikeastaan mihin vain. Jos en tiedä vastausta, niin sitten se selvitetään.

Mirrin mukaan menetetyt luottotiedot ovat nykyään niin yleisiä, että ne itsessään eivät välttämättä tarkoita, että ei saa asuntoa. Sen sijaan vuokravelkaa vuokranantajat karsastavat. Usein taustalla on myös päihdeongelmia.

– Villenpirtti on täysin päihteetön talo. Tuolla ulkona saa tehdä mitä vaan, mutta täällä ei olla päihtyneenä. Voimme myös toteuttaa seuloja, jos on tarvetta.

Rankka työ antaa paljon

Asukkaiden paikoin varsin rankat taustat tekevät Mirrin työstä henkisesti kuormittavaa.

– Ensimmäisenä työvuotena olin niin intopinkeänä, että työajat paukkuivat reilusti. Saatoin olla toimistolla vielä puoli kymmenen aikaan illalla varmistamassa, että kaikki hommat on varmasti tehty. Onneksi esimiehet jo puuttuivat asiaan.  Sitä ei itsekään meinannut huomata, kuinka puhki olin. Tämä kun ei ole semmoista “kone kiinni ja kotiin” -tyylistä työtä. Asiat seuraavat väkisinkin mielessä mukana.

Työnohjausta järjestetään kerran kuukaudessa, ja se on Mirrin mielestä ensiarvoisen tärkeää.

– Meillä on loistava työporukka, joka auttaa jaksamaan. Lisäksi vapaa-ajallani mökkeilen paljon. Juokseminen on myös ollut minulle aina sellainen juttu, jolla pystyn purkamaan ajatuksia.

Kun Villenpirttiin on parhaillaankin jonoa, saa Mirri päivässä vastata moniin yhteydenottoihin.

Vaikka Mirri on työhistoriansa aika kokenut esimerkiksi tappouhkauksen, ei häntä silti pelota. Työpisteen ohessa on turvanappi, jota painettaessa lähtee hälytys Securitakselle. Haasteeksi hän nimeää sen sijaan luottamuspulan.

– Joskus asukkaat eivät halua avautua tai kertoa tärkeitä asioita, joiden avulla pystyisin heitä paremmin auttamaan. Minulla on kuitenkin vaitiolovelvollisuus. Epärehellisen ihmisen kanssa on vaikeaa tehdä yhteistyötä. Lisäksi kiireen vuoksi ei aina ehdi paneutua tarpeeksi paljon apua tarvitsevan asioihin.

Rankan työn ohella onnistumisen tunteet ovat tärkeitä.

– Meillä on paljon asukkaita, jotka saattavat asua meillä vuoden tai jopa kaksikin. Olikin hienoa, että varsin hiljattain saimme yhden kaverin muuttamaan omaan asuntoon vain neljän kuukauden täällä olon jälkeen. Toki myös kiitokset lämmittävät aina mieltä.

Mirri ei halua olla asukkaille mikään täti jalustalla, muttei myöskään liian kaveri.

– Paskat puhutaan tuossa pihalla, mutta tässä toimistossa puhutaan sitten ihan asiaa. Työntekijän ja kaverin raja saattaa tässä työssä helposti hämärtyä.

Villenpirtissä on monen monta eri kohtaloa. Mirri haluaa muistuttaa erotessamme, että koditon ei aina ole se spurgu sillan alta, mikä usein on ihmisten mielikuva kodittomasta. Elämän käänteiden myllerryksissä katto voi lopulta mennä kenen hyvänsä päältä.

Silloin on hienoa, että Mirrin ja Katto-Kotien kaltaista apua on tarjolla.

Kuvat ja teksti: Riikka Möhkölä

Tuoreimmat