Albumiarvio: Sunrise Avenue – Heartbreak Century: Old but gold

Sunrise Avenue julkaisi uusimman Heartbreak Century -albuminsa kuudes lokakuuta.

 

Pop rock –yhtye Sunrise Avenue julkaisi perjantaina kuudes lokakuuta 2017 uusimman albuminsa Heartbreak Century. Albumi ei ole biisien aiheiden myötä yllättävä, sillä aiheet ovat melko samanlaisia kuin yhtyeen aiempien albumeiden kappaleissa. Tutuista aiheista huolimatta biisit ollaan viimeistelty musiikillisesti erinomaisesti, ja niissä on uusi tyyli.

 

Uusi albumi neljän vuoden tauon jälkeen

 

Heinäkuun lopulla tuli tieto siitä, että erityisesti Saksassa hurjaa suosiota nauttiva suomalainen pop rock –yhtye Sunrise Avenue julkaisee uuden albumin. Edellinen yhtyeen albumi Unholy Ground julkaistiin neljä vuotta sitten 2013. Kyseisen albumin ja loppuunmyydyn kiertueen jälkeen bändin solisti Samu Haber tarvitsi omaa aikaa uusille ideoille.

 

– Halusin päästä pois Suomesta, pois bändin luota ja pois senhetkisestä elämästäni. Nappasin kitaran mukaani ja matkustin itsekseni ympäri maailmaa kahden ja puolen vuoden, Haber kertoi antamassaan tiedotteessa.

 

Uutta albumia työstettiin lähes 12 kuukauden ajan Berliinissä, Tukholmassa ja Helsingissä tuottajien Jukka Immosen, Nicolas Rebscherin ja Victor Thellin kanssa.

 

– Biiseissä on ihan uusi fiilis. Vaikka mukana onkin akustisiakin soittimia, albumilla on urbaani tunnelma, biisien välissä voit melkein tuntea studion ohittaneiden raitiovaunujen tärähtelyn, Haber sanoo.

 

Kun albumi saatiin julkaistua, Sunrise Avenue lähti suurelle Euroopan kiertueelle. Yhtyeen vetämät Suomen keikat myytiin loppuun hetkessä, kuten Saksassakin pidetyt. Klubiesiintymisten jälkeen alkuvuodesta 2018 Sunrise Avenue menee areenakeikoille, jotka myytiin myös loppuun hetkessä. Hallikiertue päättyy Helsingin Hartwall Arenalla 23.maaliskuuta 2018 pidettävään konserttiin.

Uusimmassa albumissa on 12 uutta biisiä, joista kolme julkaistiin singleinä ennen albumin julkaisemista.

 

Vihaamaan auttava single

 

Heatbreak Century-albumia edelsi 18.elokuuta julkaistu single I Help You Hate Me (linkki singleen: https://open.spotify.com/track/0NzwvaUDcS1TNgCxWOPSbS ).

 

Samalla julkaistiin myös singlen musiikkivideo: https://www.youtube.com/watch?v=vwGA_bczTR0

 

Parisuhde on siis tässä singlessä päättynyt, ja laulaja haluaa, ettei entinen tyttöystävä jäisi kaipaamaan häntä enää. Siksi hän päättää muun muassa pitää yllään entisen tyttöystävänsä vihaamaa t-paitaa ja laittaa Facebookiin erittäin ruman profiilikuvan itsestään, jotta tämä eksä unohtaisi laulajan kokonaan ja vihaisi häntä koko sydämestään.

 

I Help You Hate Me saa neljä tähteä, koska kappaleessa on hyvä ja mukaansatempaava melodia. Myös sanoituksesta tulee plussaa, koska se selittää hyvin biisin tarkoituksen ja saa laulamaan mukaan. Melodia olisi kuitenkin voinut olla vähän haikeampi, sillä parisuhde on kuitenkin päättynyt ja se mielletään yleensä ikäväksi tapahtumaksi. Toisaalta se voi olla myös hyväkin ratkaisu, jos suhde ei millään toimi.

 

Toinen single kehottaa menemään pois

 

Toinen Sunrise Avenuen julkaisema single uusimmalta albumiltaan oli Let Me Go (linkki biisiin https://open.spotify.com/track/6A8b8g7T7ZN0vHnv8463WG ) . Biisissä parisuhde on huonossa jamassa, ja laulaja haluaisi lähteä jo pois ja jättää tyttöystävänsä. Enimmäkseen suhde on vain riitelemistä, laulaja tuntee itsensä hirviöksi, ja siksi kehottaa kumppaniaan jättämään hänet.

 

Viidestä tähdestä Let Me Go saa kolme. Plussaa tulee siitä, että biisissä on hyvät sanat ja Samun monipuolista ääntä on käytetty hyvin. Kappaleessa on myös siihen sopiva haikea tunnelma ja melodia. Miinusta tulee siitä, että aihe on erittäin kulunut. Kyseinen kappale on vähän samanlainen kuin Sunrise Avenuen menestyshitti Fairytale Gone Bad (linkki musiikkivideoon: https://www.youtube.com/watch?v=77ey1aWDnyY ).

 

Kolmas single särkyneiden sydänten vuosikymmenestä

  1. syyskuuta Sunrise Avenue julkaisi viimeisimmän singlensä uusimmalta albumiltaan, Heartbreak Centuryn (linkki singleen: https://open.spotify.com/track/5Jj41Sjj51LLE85w9Qs5K1 ). Tämä on mielestäni saman nimisen albumin paras kappale.

 

Biisi kertoo siitä, että pyritään koko ajan stressaantuneina etsimään pakonomaisesti parempaa ja parempaa kumppania. Laulajan mielestä ollaan liian nopeita, stressaantuneita ja liian hätäisiä rakkauselämässä. Miksi ei voi olla iloinen siitä mitä kaikkea itsellään on, laulaja ihmettelee.

 

Tämä biisi saa täydet viisi tähteä, sillä se on vaan niin hyvä sekä musiikillisesti että sanallisesti. Kappaleen melodia on erittäin hyvä, ja se jää soimaan kivasti päähän. Myös kappaleen sanoitus on loistava.

 

Tuttua aiheellisesti, uutta musiikillisesti

 

Heartbreak Century –albumissa on kyse Samu Haberin mukaan sydänsuruista.

 

– Kappaleet käsittelevät sydänsurua, millä ei välttämättä ole tekemistä rakkauden kanssa. Meihin sattuu, kun olemme tyytymättömiä elämäämme. Ihmiset kiirehtivät elämänsä läpi etsien täydellistä partneria, täydellistä vartaloa, täydellistä työpaikkaa. Emme ole valmiita kompromisseihin, koska valinnan mahdollisuudet ovat rajattomat, mikä tekee meidät entistä kyltymättömimmiksi. Vaikka olemme laitteiden avulla jatkuvasti yhteyksissä, tunnemme yksinäisyyttä. Elämästä nauttimisen sijasta yritämme tavoitella onnea älylaitteidemme ruudulta, Haber valottaa albumin kappaleiden taustoja.

 

Albumin aihe on melko tuttu aiempiin Sunrise Avenuen albumeihin verrattuna. Heartbreak Centuryssa lauletaan ihastumisesta, jättämisestä,  parisuhteen jälkeisestä elämästä ja hieman myös rakkaudesta. 12 kappaletta eivät ole siis yllätyksellisiä aiheiltaan, vaan ovat tuttua ja turvallista tavaraa.

 

Hienointa tällä uusimmalla albumilla on kuitenkin uudenlainen musiikkityyli. Kaikki biisit eivät ole siis normaalia sähkökitaran rämpytystä ja mahtipontista rummuttamista, vaan albumiin on saatu mukaan myös elektronistakin vivahdetta, folk-musiikkia, akustisia soittimia ja jopa gospelmaisuuttakin.

 

Viidestä tähdestä Heartbreak Century -albumi saa kolme, sillä albumin aiheessa ei ole mitään uutta, mutta sanoituksiin ja musiikkityyleihin on nähty paljon vaivaa, mikä näkyy lopullisissa tuotoksissa.

 

Teksti ja kuvat: Pekka Luokkala

Lähteet: Spotify, Mtv3 ja Tiketti.

Vastaa

Tuoreimmat