13 Manifestiä ruudulta mieleen

Situationismi, futurismi, kreationismi, vortisismi, dadaismi, surrealismi, suprematismi, minimalismi, -ismi, -ismi sekä kolme muuta ismiä tunkeutuivat verkkokalvoilleni astuessani Helsingin Taidehalliin usvaisena perjantaiaamuna.
On aika kokea Julian Rosefeldtin Manifesto, paljon ylistetty installaatio, joka on pyörinyt ympäri maailmaa muun muassa New Yorkissa ja Berliinissä.
”All that is solid melts into air”, australialaisen huippunäyttelijä Cate Blanchettin ääni kaikuu seiniä pitkin, kun astun näyttelyn ensimmäiseen huoneeseen. Sitaatti on napattu vuonna 1848 julkaistusta Kommunistisesta manifestista, jonka kirjoittaneita Karl Marxia ja Friedrich Engelsiä ei ruudulla näy.
Sen sijaan näytöllä näkyy hidastettua kuvaa palavasta sytytyslangasta. Odotan pommin räjähtämistä ja samalla kuuntelen Blanchettin monologia, joka sisältää Kommunistisen manifestin lisäksi myös dadaistisen manifestin sitaatteja taiteesta ja politiikasta.
Manifesto-installaatio sisältää yhteensä 13 erilaista filmiä, joissa kaikissa Cate Blanchett on pääroolissa. Manifeston monologien sisällöt ovat laajalti otoksia eri manifesti-teoksista eri aikakausilta. Jokaisessa roolissa Blanchettin näyttelijäntaidot saavat täysin uudet haasteet erilaisissa hahmoissa.

Leffaharrastajille parasta silmänruokaa

Toista filmiä seuratessa manifestien ilmoitusasioita alkaa jo kertyä kunnolla aivokoppaan. Sitaatteja suolletaan peräjälkeen kovaa tahtia eikä sisältö ollutkaan niin kevytkenkäistä, mitä Hollywood-tyylisistä mainoskuvista ajattelin. Aiheissa liikutaan ihmismielten suurteoksissa, jotka koskettavat niin taidetta kuin politiikkaakin.
Vaikka suuri ymmärrykseni ei aina jaksa jokaisen sitaatin loppuun saakka, se ei näyttelyn arvoa pudota. Liikkuvasta kuvasta kiinnostuneena nautin kuvausryhmän sekä Blanchettin loistavasta suorituksesta 13 eri tarinassa.
Tarinat sijoittuvat moderneihin ympäristöihin 2000-luvun teemalla, kuten nelihenkisen perheen ruokapöytään, luokanopettajan maailmaan koulussa sekä rikkaiden taideharrastajien bileisiin.

”Ideas can be works of art”

Toisessa filmipätkässä Blanchett on piilossa kodittoman miehen varusteissa nykyaikaisen hylätyn teollisuusalueen miljöössä.
”We are continuing the evolution of art. The ideas are irrefutable”, kajahtaa Valkoisen Manifestin sanat filmin lähdettyä käyntiin.
Ideoiden ylistys jatkuu myös filmiin, jossa Blanchett näyttelee uutisankkuria ja monologin sisältönä toimii sitaatteja käsitetaiteen manifestista.
”Ideas can be works of art”, uutisankkuri aloittaa lähetyksensä ruudulla.
Koko lähetys pallottelee edellisten filmien kanssa samalla tavalla modernin miljöön ja eri aikakausien manifestien välillä. Ideana tämä on hedelmällinen yhdistelmä luomaan halua ymmärtämään ihmismieltä ja sen ajattomia puolia vuosikymmenien välillä.
Jos jokin idea on ollut taidetta, niin se idea tuli tänä aamuna minulle, astuessani Manifeston maailmaan.

Tuoreimmat